Hlavní obsah

Je třeba zklidnit situaci, shodli se senátoři při řešení reportáží ČRo o Agrofertu

Senátní komise pro sdělovací prostředky se v úterý zabývala napětím ve veřejnoprávním Českém rozhlase (ČRo). Doporučili zklidnit situaci a nalézt řešení „v duchu zákona o ČRo“. Spor vypukl začátkem února kvůli loni v listopadu odvysílané reportáži redaktora Janka Kroupy o hospodaření Agrofertu na pozemcích s nevyjasněnými majiteli.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Šéf ČRo René Zavoral označil na jednání rozhlasové rady reportáž za účelovou (za což se později omluvil), ale stále trvá na tom, že reportáž nebyla kvalitně připravena, pokud jde o její formu. Na dvě stovky zaměstnanců rozhlasu v protestním dopise postoj svého šéfa kritizovaly, považovali ho za znehodnocení práce ČRo. Stanovisko ke sporu má sdělit počátkem března rozhlasová Etická komise.

„Byl to běžný pracovní a názorový spor,” uvedl Zavoral na jednání senátní komise. Situace se podle něj uklidnila po prohlášení, ve kterém odvolal své výroky o účelovosti reportáže. Kroupa zpochybňování své redakční práce odmítl. Upozornil, že reportáž před odvysíláním prošla standardní schvalovací procedurou. Situace má podle něj řešení uvnitř rozhlasu, třeba tím, že se oddělí manažerské a žurnalistické vedení ČRo.

Senátoři z komise se shodli na tom, že veřejnoprávní rozhlas by měl fungovat bezchybně a podávat objektivní ověřené informace. Pnutí by se mělo uklidnit, aby nepřerostlo v „neřešitelnou situaci, která by všem zaměstnancům Českého rozhlasu znemožňovala provádět kvalitní práci", citovala z usnesení komise předsedkyně Daniela Filipiová (ODS).

Senátorka ČSSD Eva Syková nechce, aby média suplovala práci policie. Doporučila, aby investigativní reportáže v rozhlase byly zřetelně odděleny podobně jako v České televizi. Renata Chmelová (KDU-ČSL) uvedla, že v kauze pochybil Zavoral svou kritikou. Václav Chaloupek z klubu STAN varoval před tlakem ANO, KSČM a SPD na veřejnoprávní média, stížnost Agrofertu byla podle něj „jednou ze zkoušek odolnosti".

Reklama

Výběr článků

Načítám