Hlavní obsah

Nejde nám o koryta, jsme srdcaři. Hašek se Zimolou představili platformu Zachraňme ČSSD

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Vypadá to, že sociální demokracie neexistuje, prohlásil v pátek někdejší jihomoravský hejtman ČSSD Michal Hašek v pražské galerii Mánes, kde spolu s Jiřím Zimolou a dalšími členy strany představil platformu Zachraňme ČSSD. Prohlásil, že nikomu ze zakladatelů platformy nejde o funkce, nýbrž o to, aby se ČSSD znovu stala silnou stranou.

Platforma ČSSDVideo: Novinky

 
Článek

Hašek tiskovou konferenci zahájil se slovy, že je 77 dní od parlamentních voleb, u kterých sociální demokracie propadla, a od té doby se nic nestalo. „Vypadá to, že sociální demokracie neexistuje. Zatím to vypadá na pohřeb, a my nechceme jít na pohřeb,“ řekl Hašek.

Uvedl, že s dalšími členy soc. dem. se dohodli, že chtějí iniciovat diskusi uvnitř strany. „Je to neformální platforma, nikoli mocenská. Jsme lidi, kteří jsou v sociální demokracii více než 20 let. Troufnu si říct, že jsme srdcaři,“ prohlásil Hašek.

Přímá volba předsedy

„Nejde nám o funkce a koryta. Jde o to, aby se soc. dem. z debaklu vzpamatovala a stala se silnou stranou,“ dodal s tím, že on sám na mimořádném sjezdu 18. února nebude kandidovat do žádné stranické funkce.

Platforma žádá, aby byl předseda ČSSD volen přímo všemi členy strany a zároveň aby všichni členové rozhodli o tom, zda mají jít sociální demokraté do vlády či do opozice.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola (vlevo) a poslanec Jaroslav Foldyna představují platformu Zachraňme ČSSD.

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola zdůraznil, že ČSSD není ani hrdou, ani silnou, ani sebevědomou stranou, jakou vždycky byla. „Jsme stranou, která se potácí kolem pětiprocentní hranice a hraje o svou existenci,“ řekl.

Předsmrtná agónie

Kritizoval současné vedení ČSSD a bývalého předsedu Bohuslava Sobotku, že místo reflexe a přiznání vlastních politických chyb jsou všichni přesvědčováni, že ostudný výsledek voleb byl nepochopením ze strany voličů a jejich nevděk. „To je fatální omyl, který v sobě nese znaky předsmrtné agónie,“ konstatoval Zimola.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Stanislav Mrvka, Jiří Zimola, Jaroslav Foldyna a Michal Hašek při představení platformy Zachraňme ČSSD.

Doplnil, že očekával, že vedení soc. dem. přijme odpovědnost za volební fiasko a předloží členské základně analýzu příčin a kompletní informace o ekonomické situaci ČSSD, což se nestalo.

Podpora Zemana

Strana by se měla podle zakladatelů platformy vrátit k tradičním tématům soc. dem., například dořešit církevní restituce. Všichni příznivci by se měli sejít 20. ledna v Táboře.

Na tiskové konferenci rovněž zaznělo, že platforma podporuje kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta republiky. Má prý nejblíže k tradičním sociálnědemokratickým tématům a jako bývalý předseda ČSSD si podporu strany zaslouží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám