Hlavní obsah

Hrad a parlament dostanou příští rok více peněz

– Praha
Právo, ada, nig

Kancelář prezidenta republiky, Sněmovny i Senátu budou hospodařit příští rok s větší sumou peněz než letos. Navýšení jejich rozpočtu doporučil ve středu sněmovní rozpočtový výbor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohled na budovu Poslanecké sněmovny a střechy domů pražské Malé strany

Článek

Hradní kancelář dostane víc o 38 miliónů, Sněmovna o 89 a Senát o 32 miliónů. Do navýšení se mj. promítl růst platů jak pro zaměstnance po rozhodnutí vlády, tak i pro ústavní činitele, tedy pro prezidenta, poslance a senátory.

Nejvyšší rozpočet má tradičně Sněmovna, která bude mít k dispozici příští rok 1,328 miliardy. Na odchodné poslanců je určeno 48,5 miliónu korun, platy zákonodárců si vyžádají o 15 miliónů a jejich náhrady o 5,3 miliónů více. Na platy poslanců se počítá s částkou 231 miliónů korun.

Kancelář Sněmovny plánuje mj. pořizování výpočetní techniky v souvislosti s nutnou ochranou proti kybernetickým útokům či obnovu vozového parku. Sněmovna chce investovat celkem 40 miliónů korun.

Za více než devět miliónů např. bude vybavovat druhou největší zasedací místnost audio a video technikou a hlasovacím zařízením. Zatím je tak vybaven pouze hlavní jednací sál. Potřeba druhé obdobně vybavení místnosti vyplavala na povrch letos v říjnu, kdy jednací sál byl v rekonstrukci a poslanci se mimořádně sešli k problematice lithia. Schůze se protáhla kvůli nutnosti sčítat hlasy pomocí skrutátorů. Sál bude v budoucnu využíván i k velkým konferencím, které se v prostorách Sněmovny pořádají.

Sněmovna naopak ušetří tři milióny korun za parkovné, když rozhodnutím magistrátu bylo zrušeno parkoviště pro poslance na Malostranském náměstí.

Pirátům vadí kontroly na Hradě

Kancelář prezidenta, která také má pod sebou i Správu pražského kradu a lesní správu Lány, dostane pro příští rok 475,4 miliónu korun. Téměř 42 miliónů korun půjde mj. na opravu Svatovítské katedrály, Starého paláce, Míčovny či rezidence v Královské zahradě. Na zpevnění břehů přehrady Klíčava v lánské oboře, které jsou v havarijním stavu, půjde 110 miliónů korun. Akce již probíhá dva roky a příští rok by měla být dokončena.

Mikuláš Ferjenčík (Piráti) se při jednání rozpočtového výboru zajímal o bezpečnostní opatření na Pražském hradě. Podle něho k bezpečnosti nepřispívají, naopak způsobují velké srocení návštěvníků, kteří jsou tak naopak snadnějším terčem případného útoku. Na otázku, kolik opatření stojí, se odpovědi nedočkal. Dostane ji písemně.

Pozastavil se také nad tím, že se podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka počítá s dalšími omezeními pro lidi např. v katedrále, ačkoliv kontrolou všichni návštěvníci procházejí již při vstupu do areálu Hradu. Oba zástupci Pirátů ve výboru poté hlasovali jako jediní proti hradnímu rozpočtu.

Senát bude hospodařit celkem s 589 milióny. Na platy senátorů z toho půjde 93 miliónů korun. Senát navíc musí počítat s odchodným pro senátory, kteří horní komoru opustí po volbách, kdy se bude volit třetina nových zákonodárců. Na to zde mají vyčleněno 12,6 miliónu korun.

kapitola20172018
Kancelář prezidenta republiky437,8 mil. Kč475,4 mil. Kč
Poslanecká sněmovna1,239 mld. Kč1,328 mld. Kč
Senát556,1 mil. Kč588,563 mil. Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám