Hlavní obsah

Průzkum: Piráti posilují, volný pád soc. dem. nekončí, lidovci mimo Sněmovnu

Právo, Jan Rovenský

Pokud by nyní byly volby, tak by opět s přehledem zvítězilo ANO s 30 procenty hlasů. Druzí nejsilnější by se 14 procenty hlasů byli piráti, jejichž preference stále rostou. Na druhém konci pokračuje volný pád soc. dem., která by těsně překročila pětiprocentní hranicí pro vstup do Sněmovny. Nahnuté to má TOP 09 a KDU-ČSL by se do dolní komory nedostala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

Z volebního modelu společnosti Kantar TNS, který v neděli zveřejnila ČT, dále vyplynulo, že třetí by byla ODS se 12 procenty, následována SPD Tomio Okamury s 9,5 procenty a komunisty se sedmi procenty. Pátá by byla soc. dem. s 5,5 procenty, stejně by měli i Starostové a nezávislí. TOP 09 by s pěti procenty jen těsně do dolní komory prošla, lidovci by s výsledkem 4,5 procenta zůstali před branami Sněmovny.

Stranaprocenta hlasů
ANO30
Piráti14
ODS12
SPD9,5
KSČM7
ČSSD5,5
Starostové5,5
TOP 095
KDU-ČSL4,5

Podle Pavla Ranochy z Kantar TNS pokračují trendy z října a září, tedy růst pirátů a pokles přízně u levice. „Jde především o ČSSD, jejich preference stále hledají své dno,“ uvedl.

Vyjednávat dál o vládě? Už to nemělo smysl, myslí si lidé

Výzkum, kde se statistická chyba pohybuje mezi 1,1 až třemi procentními body, proběhl mezi 4. a 24. listopadem, tedy před svoláním zasedání Sněmovny. Z šetření dále vyplynulo, že 53 procent respondentů si myslí, že pro lídra ANO Andreje Babiše už nemělo smysl dále vyjednávat o vládě, opačného názoru je 38 procent lidí a devět procent neví.

Na druhou stranu lidé nemají jasno, kdo s kým má vládnout. Například jen pět procent bylo pro vládu ANO s občanskými demokraty, sedm procent pro menšinovou vládu ANO, 11 procent zase pro kabinet bez babišovců, 41 procent lidí nebylo schopno říci, jaké složení vlády by dalo přednost.

Podle Ranochy odmítání vlády s ANO nejvíce oceňují příznivci ODS a TOP 09, naopak větší vstřícnost a otevřenost vůči Babišovi očekávají voliči soc. dem. a lidovců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám