Hlavní obsah

Brdy čisté, hlásí po pěti letech ženisté. Odstranili tisíce kusů nevybuchlé munice

Ženisté dokončili pyrotechnickou asanaci Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy, která byla zahájena v roce 2012. Na území o rozloze téměř 13 000 hektarů nalezli bezmála 10 000 kusů nevybuchlé munice. Na webu army.cz o tom v úterý informovala tisková a informační důstojnice 15. ženijního pluku Jana Sedláčková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

V Brdech žije mnoho vzácných i méně vzácných živočichů. Zde například konipas bílý.

Článek

Z velké části se jednalo o poválečnou dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici. Asanace byla nutná kvůli plánovanému užívání oblasti civilním obyvatelstvem. V lednu 2016 byl zrušen vojenský újezd Brdy, místo něj vznikla CHKO. Na asanaci se podílely čtyři desítky příslušníků Odřadu pyrotechnické očisty 15. ženijního pluku. Denně prošly 15 až 20 hektarů v závislosti na terénu, četnosti nálezů nebo počasí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Na skále byl kdysi hrad Dršťka

V Brdech ale zůstávají lokality, kde nebylo možné pyrotechnický průzkum provést. Na základě pyrotechnického průzkumu bylo určeno šest cílových dopadových ploch, do kterých bylo třeba vzhledem k vysoké kontaminaci nevybuchlé munice trvale zakázat vstup. Jedná se o posádkové cvičiště Jince a ochranné pásmo tohoto cvičiště, cílové dopadové plochy Jordán a Tok, prostor bývalé pěchotní střelnice Kolvín, prostory Padrťských rybníků a oblast Přední a Zadní Bahna.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Malebný výhled z Plešivce

Mimo těchto šest prostorů se v oblasti nachází další těžko přístupné plochy, jako jsou skály, vodní plochy, močály nebo bahniska, které nyní nebylo možné vyčistit.

Ženisté v rojnicích prováděli vizuální kontrolu povrchu terénu. Na některých místech, například na střelnicích a dopadových plochách, prováděli takzvaný hloubkový pyrotechnický průzkum, při němž využívali detektory kovů a místo prohledávali až do třiceticentimetrové hloubky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Bývalá dopadová plocha Padrť

„Z velké části jsme nalézali munici z doby poválečné, kterou používaly armády bývalé Varšavské smlouvy. Nejběžněji se jednalo o dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici, ale byla nalezena i německá munice z druhé světové války,” řekl jeden z pyrotechniků podílejících se na asanaci Brd.

CHKO Brdy ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin, jako je kosatec sibiřský, rosnatka okrouhlolistá, suchopýr pochvatý, rak kamenáč a škeble rybničná.

BEZ KOMENTÁŘE: CHKO BrdyVideo: Ondřej Kořínek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám