Hlavní obsah

Taxikáři odvolali středeční protest. Vítězství zdravého rozumu, zní z magistrátu

Praha
Aktualizováno

Taxikáři v úterý večer odvolali plánovaný středeční protest, při němž chtěli na protest proti službě Uber vyjet do ulic. Až do 31. prosince však drží protestní pohotovost a požadují jednání s magistrátem a policií. V případě, že jednání zkrachují, hrozí dalšími protesty. Magistrát jejich rozhodnutí uvítal, je to podle něj „vítězství zdravého rozumu”.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pražští taxikáři protestují na letišti proti řidičům služby Uber i policistům, kteří se na místě snažili sjednat pořádek.

Článek

„Rozhodli jsme se Vám vyjít vstříc a od protestu 15. 11. upustit! Předpokládáme, že se budete snažit vyjít vstříc také nám a žádáme Vás proto, aby jste svolala okamžité jednání na půdě MHMP se všemi dotčenými stranami (taxidispečinky, SČT z.s., AKT Praha......) za účasti Městské Policie a Policie ČR a médií,” uvedlo směrem k primátorce Adrianě Krnáčové na Facebooku Sdružení českých taxikářů.

Po Krnáčové budou požadovat metodický pokyn, jakým se bude služba Uber kontrolovat. „A budeme pravidelně informováni o výsledcích těchto kontrol,” dodává sdružení.

Pokud podle Sdružení českých taxikářů budou kontroly „nelegálních řidičů probíhat ve stejném duchu jako doposud”, bude nuceno v protestech pokračovat. „Do té doby tj. 31. 12. 2017 budeme držet protestní pohotovost!” upozornili dále taxikáři.

Magistrát zrušení protestu taxikářů označil za vítězství zdravého rozumu. Pracovní setkání chce uspořádat, až budou obsazena ministerstva. „Nátlak a braní si Pražanů za rukojmí nemůže nic vyřešit, řešení může přinést pouze debata. Magistrát dělá maximum, co mu ukládá zákon,” sdělil ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle něj město v minulosti jednalo s ministerstvy i se zástupci klasické a alternativní taxislužby. „Jakmile budou nově obsazena dotčená ministerstva, uspořádáme pracovní setkání, na které pozveme ministry, odpovědné úředníky i dispečinky a zástupce digitálních platforem. Cílem setkání bude najít takové řešení, které nebude diskriminační pro žádnou ze zainteresovaných skupin,” dodal.

Měli přijet na Strahov

K upuštění od protestu vyzvala Krnáčová taxikáře v otevřeném dopise. Stejně jako říjnová blokáda Letiště Václava Havla by podle ní také chystaný protest poškodil nejen obyvatele a návštěvníky hlavního města, ale především samotné taxikáře včetně těch, kteří se k akci nepřipojí.

Primátorka poukázala na to, že od 4. října platí novela silničního zákona, která umožňuje tvrdší postihy vůči nepoctivým řidičům taxi. Z téměř 1200 říjnových kontrol, které provedli úředníci společně se strážníky, se tak zhruba 200 týkalo Uberu.

Sdružení původně vyzvalo své příznivce, aby 15. listopadu v 5:00 přijeli na Strahov. Teprve tam měli organizátoři sdělit podrobné informace o dalším průběhu akce. Zástupce sdružení Petr Polišenský nechtěl dříve podobu protestu prozrazovat.

Taxikářům vadí především to, že společnosti jako Uber vykonávají přepravu osob bez patřičných oprávnění, auta nejsou vybavena taxametrem a mnohdy tyto firmy údajně neplatí daně a nejsou registrovány k DPH.

Už dvakrát protestovali na letišti v Ruzyni, aby na nerovné podmínky upozornili. V říjnu zorganizovali také pomalou protestní jízdu Prahou.

Taxikáři blokovali okolí pražského letištěVideo: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám