Hlavní obsah

Návrh Pirátů, aby šéfové výborů byli z opozice, nepodpoříme, zní z ČSSD

• Aktualizováno

V úterý pokračoval koloběh schůzek a vyjednávání stran o novém uspořádání Sněmovny. Strany se shodly na tom, že by opozice měla předsedat kontrolním komisím, většina také odmítla návrh Pirátů, aby předsedy všech výborů byla opozice. Lidovci po jednání s Milošem Zemanem v Lánech upozornili na to, že dosud není zcela jasné, kdo opozicí je. To se podle ODS ukáže až na základě hlasování o předsedovi Sněmovny.

Záznam: Briefing po setkání prezidenta Miloše Zemana s vedením KDU-ČSL v LánechVideo: ČTK

 
Článek

19:40 - On-line jsme ukončili. děkujeme za pozornost.

18:40 - Ve středu ráno budou jednání pokračovat. Hned ráno je na programu schůzka „opozičních stran”, kterou iniciovali Piráti.

18:35 - Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura po jednání s ČSSD řekl, že jim sociální demokraté nepotvrdili, že podpoří Radka Vondráčka z hnutí ANO do čela Sněmovny. Stanjura prohlásil, že právě na tomto hlasování se ukáže, kdo bude opozicí.

18:31 - Chvojka dále řekl, že v úterý proběhla jednání s KSČM, SPD a ODS a ve středu dopoledne budou pokračovat jednání s lidovci a STAN. „Ctíme poměrné zastoupení ve výborech a nebudeme přistupovat na návrh Pirátů, aby předsedy výborů byli zástupci opozice,” doplnil dále Chvojka.

18:30 - Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka však slova Pavla Kováčika nepotvrdil. Sociální demokraté chtějí počkat na první zasedání Sněmovny a poslechnout si, jak by se kandidát hnutí ANO Radek Vondráček zachoval v případě, že by dostal třetí pokus a měl by někoho pověřit sestavováním vlády.

16:54 - Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik po jednání s ČSSD řekl, že obě strany podpoří Radka Vondráčka z hnutí ANO na post předsedy Sněmovny. Zároveň také řekl, že obě strany nepodporují návrh Pirátů, aby předsedy výborů byli členové opozičních stran.

16:20 - Piráti na středu ráno také svolali druhé jednání „opozičních stran” u kulatého stolu. Dorazit by měli právě lidovci, TOP 09 a STAN. Strany ČSSD a ODS zatím účast nepotvrdily. Řešit by se mělo obsazení mandátového a imunitního výboru.

Předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek zopakoval, že by výbor neměl připadnout hnutí ANO. „Mandátový a imunitní výbor bude projednávat žádost o vydání Andreje Babiše a pana Faltýnka (oba z ANO) k trestnímu stíhání a je potřeba, aby tam byl obsazen někdo, u koho není důvod pochybovat o podjatosti," řekl.

16:05 - Zároveň se také vymezili vůči slovům lidovců o tom, že není jasné, zda jsou Piráti opozicí. Do společného bloku s komunisty a SPD podle Bartoše nepatří.

16:00 - Piráti po schůzce s ODS řekli, že krátce jednali o návrhu na omezení pravomocí případné menšinové vlády Andreje Babiše. „Je důležité kontrolovat výkon vlády, která vládne dočasně bez důvěry, zda to bude formou legislativní změny, to je zatím předčasné,“ řekl po jednání předseda Pirátů Bartoš.

15:50 - Předseda poslaneckého klubu Jan Farský také řekl, že hnutí STAN si nebude za každou cenu nárokovat post místopředsedy Sněmovny. Strana zároveň navrhuje, aby klíčové výbory rozšířily počty členů kvůli tomu, aby v nich měly zastoupení i strany s méně mandáty.

15:45 - Hnutí STAN se na jednání poslaneckého klubu dohodlo na tom, že chtějí do čela mandátového a imunitního výboru Sněmovny nominovat svého předsedu Petra Gazdíka.

15:22 - Lidovcům vadí, že není jasné, na jakém půdorysu by hnutí ANO chtělo vládnout. „My od nich nevíme vlastně vůbec nic,” řekl Bělobrádek a připomněl, že příští týden se uskuteční schůze Sněmovny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vpravo) a předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek

Na adresu Pirátů dodal, že by si měli ujasnit svou roli, zda budou hnutí ANO podporovat spolu s KSČM a SPD, nebo budou v opozici.

15:21 - „Je mnoho dalších variant než ta, aby vznikla menšinová vláda Andreje Babiše,“ tlumočil Bělobrádek stanovisko lidovců po jednání s prezidentem.

„První pokus bychom si mohli odpustit,“ dodal s poukazem na to, že Babišem sestavovaný kabinet patrně nezíská důvěru.

Lidovci prý doposud od hnutí ANO nedostali návrh, jak si představují vedení Sněmovny či rozdělení výborů.

14:50 - Podle Stanjury nikdo nemá záruky, jak dlouho vláda bez důvěry může trvat. „Chybí tu politická kultura, tak musíme přistoupit k legislativnímu řešení,” doplnil.

14:45 - „Z toho důvodu ODS na nejbližší možné schůzi navrhne usnesení, které vyzve nově vznikající vládu, pokud nebude mít důvěru, aby se zdržela všech kroků, které jsou nad rámec běžné správy jednotlivých resortů. Vyzveme také vládu, aby nečinila žádné nevynucené personální změny zejména v bezpečnostních a zpravodajských službách,” zdůvodnil kroky ODS Fiala.

14:40 - Návrhy ODS podle předsedy poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury směřují proti mocenskému paktu Miloše Zemana a Andreje Babiše. „Jde třeba o služební zákon, reorganizace úřadů, odvolávání šéfů tajných služeb. Na to má legitimitu pouze vláda, která získá důvěru,“ uvedl Stanjura.

14:37 - Předseda ODS Petr Fiala na tiskové konferenci řekl, že pokud bude pokračovat současný trend směřující k sestavení menšinové vlády bez důvěry Sněmovny, předloží ODS usnesení i návrh zákona, které vládu bez důvěry v jejím rozhodování výrazně omezení.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala a místopředsedkyně Alexandra Udženija

14:21 - „Debatovali jsem i o ustavení kontrolních komisí pro GIBS, BIS, NBÚ. Umíme si představit, že opozice bude mít valnou většinu těchto komisí,” uvedl po jednání Faltýnek.

14:20 - Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek po jednání řekl, že se s SPD podpořili v tom, aby předsedou Sněmovny byl Radek Vondráček z hnutí ANO a jedním z místopředsedů Tomio Okamura.

14:15 - Okamura také znovu zopakoval, že případnou menšinovou vládu hnutí ANO nepodpoří. „Žádnou menšinovou vládu, která nebude prosazovat náš politický program, podporovat nebudeme. A to ani tím, že bychom při hlasování odešli ze sálu a snížili tím kvorum,” dodal Okamura.

14:10 - Předseda SPD Tomio Okamura po jednání řekl, že dostali potvrzení od hnutí ANO, že budou mít předsedy bezpečnostního a hospodářského výboru. „Dostali jsme ubezpečení, že jsme na to dostatečně kompetentní,“ řekl Okamura.

14:00 - Od 13 hodin ve Sněmovně jednali zástupci hnutí ANO a SPD.

13:59 - Povolební situace včetně sestavování vlády a rozdělení funkcí ve Sněmovně mají být tématy schůzky, na kterou do Lán přijeli odpoledne zástupci KDU-ČSL. Za prezidentem Milošem Zemanem dorazili předseda lidovců Pavel Bělobrádek a předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vlevo) a předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek přicházejí v Lánech na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

12:20 - Volební komise, kterou v úterý ustavili poslanci, má mít 19 členů. Vítězné hnutí ANO by v ní mělo mít osm členů, větší kluby poté po dvou zástupcích a menší po jednom.

12:00 - Dopoledne jednalo i předsednictvo lidovců, na které navazuje jednání poslaneckého klubu. Lidovci ladí taktiku na odpolední setkání s Milošem Zemanem, zároveň se připravují na celostátní výbor.

11:03 -  Podle Pirátů by se mělo 17 sněmovních výborů rozdělit mezi opoziční strany na základě získaných mandátů.

ODS by podle návrhu jako nejsilnější opoziční strana získala čtyři předsedy výborů, Piráti a SPD po třech, ČSSD a KSČM dva a KDU-ČSL, TOP 09 a STAN po jednom. Návrh vychází z toho, že hnutí ANO bude mít post šéfa Sněmovny, který je zároveň šéfem Organizačního výboru.

10:35 - Jednání trvalo půl hodiny. Volební komise se bude starat o řádnou volbu vedení Sněmovny nebo předsedy výborů. K dalšímu setkání dojde ve středu a bude se volit předseda i místopředseda komise, jejíž funkce je podle poslance KSČM Jiřího Dolejše spíše technická.

10:30 - Ve Sněmovně se v úterý sešlo 18 poslanců pro přípravu ustavení sněmovní volební komise. Z každé strany zastoupené v dolní komoře byli vždy přítomní dva poslanci.

10:12 - Prezident Miloš Zeman se nebude účastnit oslav 17. listopadu. „Věnuje tichou vzpomínku jako aktivní účastník 17. listopadu 1989,“ uvedl na úterní tiskové konferenci mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident se podle něj nebude zapojovat do nějaké kampaně a nebude zneužívat toto výročí k politickým přednesům.

Na programu jsou jednání ODS a Pirátů, SPD a ČSSD i sociálních a občanských demokratů.

Hnutí ANO, které momentálně usiluje o sestavení menšinové vlády, absolvuje další kolo jednání s SPD, která se jako jediná ze sněmovních stran netají touhou být s ANO ve vládě.

Prezident Zeman, který má již za sebou jednání s ANO, ODS, KSČM, SPD a naposledy s ČSSD, přijme k povolebnímu vyjednávání lidovce. V tomto týdnu absolvuje ještě schůzky s představiteli TOP 09 a STAN.

Poté odjíždí na zahraniční cestu do Ruska. Doufá, že až se vrátí, bude již sestavena fungující Sněmovna. Její schůze je svolána na 20. listopadu. Pak je připraven jmenovat šéfa ANO Andreje Babiše, jehož zatím pověřil jednáním o sestavení vlády, premiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám