Hlavní obsah

Samec losa evropského vzbudil rozruch na střední Moravě

Právo, mhr

Na střední Moravě se pohybuje asi tříletý samec losa evropského. Přesunul se tam z východních Čech, kde byl spatřen v první polovině října. Pohyboval se nejdřív pravděpodobně jihovýchodním směrem, nyní jako by se toulal v kruhu.

Foto: ČIŽP - David Reif

Los byl spatřen i u Olšan na Prostějovsku.

Článek

Nejprve byl los na střední Moravě pozorován v polovině října u Olšan na Prostějovsku. Pak samce zřejmě zastavila dálnice na Brno. Nyní se už několik dní pohybuje na Olomoucku.

Například v sobotu byl viděn u hostince v Drahanovicích a u Slatinic, lidé jej už spatřili i u Těšetic a v úterý ráno údajně viděli zvíře i v Olomouci. „Ráno o půl páté jsem potkala losa, Nová ulice, ale vážně,“ napsala jedna z uživatelek do facebookové skupiny Olomoučanů.

Cesta hustě osídlenou krajinou 

O pohyb zvířete se zajímá Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Údaje o jeho dalším výskytu by totiž mohly pomoci při ochraně těchto vzácných zvířat. Důležité je zmapovat, kudy se krajinou pohybují.

„Víme, že losa viděli koncem září u Žehuně poblíž dálnice D11, o devět dní později na Svitavsku a pak bylo pozorování zaznamenáno 13. října u Olšan, nedaleko dálnice mezi Olomoucí a Prostějovem. Za necelé dva týdny urazil tedy vzdálenost přes 150 kilometrů, vesměs velmi hustě osídlenou krajinou. Budeme rádi, když nás lidé na jeho výskyt upozorní,“ uvedl Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Pro velké savce je podle něj klíčová prostupnost krajiny, protože potřebují velký životní prostor. Významnou bariérou jsou dálnice, ty zvířata překonávají jen velmi obtížně.

„Přitom pro přežití naší populace losů, která žije u Lipna, je zásadní, aby se sem mohla dostávat migrující zvířata z Polska. V posledním roce byly ale zaznamenány i tři případy sražených losů na místních komunikacích v oblasti Šumavy,“ konstatoval Hlaváč. [celá zpráva]

Informace o tom, kudy se velcí savci krajinou pohybují, mohou podle něj pomoci při jejich ochraně. Slouží k vymezení migračních koridorů a k vytipování míst, kde by měly vzniknout ekodukty, tedy mosty, po kterých mohou zvířata silnice a podobné bariéry v krajině překonávat.

Varování nejen pro řidiče 

Zvíře na Hané způsobilo pořádný rozruch. Na webových stránkách některých obcí se objevilo upozornění České inspekce životního prostředí varující občany, aby se „ke zvířeti aktivně nepřibližovali, protože při překročení tak zvané útěkové vzdálenosti by se mohlo stát, že los v sebeobraně zaútočí“.

K takovému útoku používá los přední nohy, kterými kope, a ostrými kopýtky může způsobit i vážné tržné rány.

„Varování platí i pro řidiče motorových vozidel, kteří by měli dbát zvýšené opatrnosti a zejména při zhoršené viditelnosti a na nepřehledných úsecích omezit rychlost jízdy, protože los byl pozorován i při pohybu po méně frekventovaných komunikacích,“ praví se v upozornění. Starostové rozeslali také informace do škol.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám