Hlavní obsah

Bílovec řekl ne obřímu zábavnímu centru

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílovec

Jedno z největších tuzemských zábavních center pro rodiny s dětmi mělo vzniknout v Bílovci na Novojičínsku. Vedení radnice si od výstavby rodinného zábavního parku Plopsaland za 400 miliónů korun slibovalo mimo jiné oživení místní ekonomiky. Na úterním večerním zasedání zastupitelstva však projekt neprošel o jediný hlas. Podle odpůrců by totiž zábavní park mohl zásadně změnit dosud poklidný charakter města.

Foto: TNI Group

Zábavní centrum Plopsaland by mělo podle plánů investora navštívit zhruba 350 tisíc lidí ročně.

Článek

Zástupce investora, který chtěl v Bílovci zastřešené zábavní centrum postavit, proto oznámil, že dá přednost jiné lokalitě v Moravskoslezském kraji. „Už dříve jsme deklarovali, že kladné stanovisko města je pro nás velmi důležité,“ řekl Právu šéf projektu Ivan Lackovič z developerské společnosti TNI Group.

Foto: TNI Group

Fotografie parku Plopsaland

„Pozemek v Bílovci je jen jedním z několika pozemků, kterými se aktuálně zabýváme. Jelikož se zastupitelstvo rozhodlo nepodpořit tento investiční záměr, dále s touto lokalitou nepočítáme. Jednáme s dalšími subjekty, a to jak s privátními vlastníky pozemků, tak i municipální sférou. Zábavní rodinný park na Ostravsku je jedním ze tří, které plánujeme na území ČR na základě exkluzivní licence od skupiny Plopsa Group postavit. Další parky budou ve středních Čechách a na jižní Moravě,“ dodal Lackovič.

Centrum vyroste jinde, lituje starosta

Zábavní centrum Plopsaland by mělo podle plánů investora navštívit zhruba 350 tisíc lidí ročně. Vyrůst mělo na území dvou hektarů na samotném okraji města, jen několik kilometrů od dálnice D1. Součástí mělo být i parkoviště pro 600 aut. Centrum by zaměstnávalo až stovku lidí, další pracovní místa mohla v Bílovci a v okolí vzniknout v navazujících službách. Těmto plánům je ale konec.

„Mrzí mě to. Byla to pro naše město obrovská příležitost, která už se v budoucnu nebude opakovat. Teď se jen budeme zvědavě dívat, jak úspěšně si zábavní centrum povede v jiném městě,“ uvedl starosta Bílovce Pavel Mrva (ČSSD).

Jedním z největších kritiků projektu je zastupitel Zbyněk Bajnar, zvolený na kandidátce politického subjektu Bílovecká patnáctka. Zábavní park se mu jednoduše řečeno nelíbí.

Foto: TNI Group

Fotografie parku Plopsaland

„Našel jsem si na internetu nějaká videa, jak by to mělo vypadat, a z mého pohledu to je velký cirkus zavřený v obrovské budově. Není to nic, co by do města opakovaně přitáhlo lidi,“ řekl. Zpochybnil také přínos pro místní podnikatele a upozornil také na riziko zvýšení dopravní zátěže v případě vybudování tak masově navštěvované atrakce.

„Už letos v dubnu jsem říkal, že by o takové věci měli rozhodovat všichni občané, ne pouze zastupitelstvo,“ dodal Bajnar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám