Hlavní obsah

Není kde brát, vzkázal ministr protestujícím lékařům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) v reakci na stávku ambulantních specialistů a praktických lékařů uvedl, že v rozpočtu další peníze nejsou. Z 16 miliard, o něž byla navýšena úhradová vyhláška na příští rok, jde většina peněz na mzdy pro sestry a lékaře v nemocnicích či na rostoucí náklady na „ultradrahou léčbu”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Článek

„Není důvod brát si pacienty jako rukojmí,” konstatoval ministr, podle něhož jde na zvýšení platů zdravotníků v nemocnicích 7,5 miliardy. Další 1,5 miliardy jde na zvýšení platů sester pracujících u lůžek ve směnném provozu, které dostaly dva tisíce korun navíc od letošního července. Další peníze jsou pro segment následné péče, který je hrubě podfinancován, a na léčbu drahých diagnóz.

Zbývající čtyři miliardy byly podle Ludvíka rozděleny mezi všechny skupiny. Praktikům ani specialistům tak podle něj příjmy neklesnou.

Ludvík neopomněl připomenout, že lékařské protesty jsou téměř koloritem, který zažili všichni ministři zdravotnictví.

Do středeční stávky se zapojila většina praktických lékařů i ambulantních specialistů a část lékáren. Další lékaři sice stávku podporují, ale své ordinace otevřeli a zapojili se pouze symbolicky.

Lékařům ani lékárníkům se nelíbí povinnost vystavovat od příštího roku elektronické recepty. Argumentují i nárůstem byrokracie a podfinancováním. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám