Hlavní obsah

Zeman sjednotil koalici. Vláda se shodla na odmítnutí jeho projevu o Krymu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vládní koalice se distancovala od výroků prezidenta Miloše Zemana o Krymu. Kabinet se na svém středečním zasedání shodl na tom, že prezidentovy postoje jsou v rozporu s politikou vlády. Na Twitteru o tom informoval lidovecký ministr kultury Daniel Herman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na jednání vlády

Článek

„Zemanův včerejší projev jsme na vládě projednali a jeho postoje, které jsou v rozporu s politikou vlády, v rámci celé koalice odmítli,“ napsal Herman.

Zeman v projevu před Parlamentním shromážděním Rady Evropy označil ruskou anexi Krymu za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost. Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci, a odmítl funkčnost protiruských sankcí.

Slova českého prezidenta vyvolala vlnu kritiky jak u ukrajinských politiků, tak u většiny představitelů české politické scény. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už v úterý večer uvedl, že Zeman neměl mandát vlády a slova o Krymu odporují politice ČR.

Naopak ruští poslanci Zemanova slova přivítali jako faktické uznání připojení Krymu k Ruské federaci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám