Hlavní obsah

Zástavba u Masarykova nádraží může být větší

Právo, trj

Zastupitelé hlavního města v minulých dnech potvrdili rozhodnutí, které dovolí investorovi postavit u pražského Masarykova nádraží objemnější projekt, než se dosud myslelo. Dohoda s Prahou umožňuje investiční skupině Penta započtení městského pozemku do koeficientů pro povinnou zeleň a pro podlahové plochy nové zástavby.

Foto: Penta

Modernizované Masarykovo nádraží podle představ Penty

Článek

Protože se tím zvětší plocha, s níž může administrativně-obchodní komplex Central Business District kalkulovat, i stavby mohou nabýt na objemu. Obchod s investorem dohodl radní Karel Grabein Procházka (ANO), Praha jako protihodnotu získá plnění asi za 72 miliónů korun.

Podle kritiků, mezi něž patří šéf zelených a koaliční pražský zastupitel Matěj Stropnický, měla metropole získat víc peněz. „Nechceme být hloupé město,“ řekl Stropnický. „Kde je problém? Že by investoři neměli na to, aby městu dali něco navíc?“ ptal se.

Stejně tak šéfovi klubu pirátů Jakubu Michálkovi nebylo jasné, jak byla výše plnění pro hlavní město stanovena. Ptal se, zda existuje znalecký posudek. Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice, SZ) upozornila, že se policie začala zabývat některými dřívějšími zápůjčkami městských pozemků ve prospěch soukromých investorů k výpočtu koeficientů. Rostou tím pak soukromé zisky.

„Stavět umějí“

Podle radního Procházky je třeba postupovat případ od případu. „Udělat na to nějaký matematický model přímo nešlo,“ uvedl Procházka. Se směnou podle něho souhlasil městský Institut plánování a rozvoje.

„Ten investor stavět umí, je to stavba, která Praze prospěje,“ řekl radní o chystaném komplexu budov u pražského Masarykova nádraží, na němž se měla podílet zesnulá londýnská architektka Zaha Hadid.

Penta pozemky u nádraží získala od Českých drah a už představila vizualizace Zlaté věže. Mluvčí skupiny Ivo Mravinac Právu již dříve řekl, že úleva ze strany vedení města se nevztahuje na celé centrum, ale pouze na jednu z budoucích budov. „Vzájemná vstřícnost se týká pouze výstavby první budovy. Nelze to vztahovat k celému Central Business Districtu,“ uvedl Mravinac.

Reklama

Výběr článků

Načítám