Hlavní obsah

Nový úřad pro kybernetickou bezpečnost dostal v Senátu zelenou

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři ve středu schválili novelu zákona o kybernetické bezpečnosti, která počítá i se vznikem samostatného úřadu, který bude na tuto oblast dohlížet. Novela se bude vztahovat i na správce a provozovatele informačních systémů v dopravě a energetice.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Doposud kybernetická bezpečnost spadá primárně pod Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Nově vzniklý úřad by měl mimo jiné přebírat informace o bezpečnostních incidentech.

Podle dřívějšího vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je kybernetická bezpečnost jednou z priorit kabinetu v tomto roce.

„Jsem rád, že se návrh podařilo velmi rychle prosadit v legislativním procesu – nejprve poslaneckým pozměňovacím návrhem do projednávané novely zákona a dnes i definitivním odsouhlasením celého znění novely Senátem. Nic už tedy nebrání tomu, aby mohl vstoupit v platnost a od 1. července, jak bylo naplánováno, mohl nový úřad začít fungovat,” uvedl v reakci na schválení horní komorou premiér.

Úřad by měl vzniknout v Brně. Zakládat by jej měl vládní zmocněnec pro kybernetickou bezpečnost a někdejší dlouholetý ředitel NBÚ Dušan Navrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám