Hlavní obsah

Odmítnout návštěvu Zemana? Probírali jsme to, ale zavrhli, uvedl hejtman Půta

Právo, mip
Liberec

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) přiznal, že jeho krajská vláda před několika týdny diskutovala o tom, jestli není namístě odmítnout návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Libereckém kraji. Půta to uvedl na sociálních sítích v odpovědi na dotaz jednoho z uživatelů. Nakonec kraj Zemana uvítá, třídenní návštěva, na niž hlava státu vyrazí i s manželkou, začíná v úterý.

Foto: Michael Polák, Právo

Prezident a hejtman během poslední Zemanovy návštěvy v Libereckém kraji v únoru 2016

Článek

Podle Půty se vedení kraje otázkou zabývalo „s ohledem na předvolební kampaň“.

Půta na sociální síti odpovídal jednomu z uživatelů, jenž ho vyzval k tomu, aby Zemanovu návštěvu bojkotoval.

„Zvažte, prosím, zda by nebylo moudré odmítnout setkání s Milošem Zemanem při jeho návštěvě Libereckého kraje. Tento člověk dávno nehájí zájmy země a demokraté by nyní měli říci jasné a rozhodné slovo,“ vyzval hejtmana David Pokorný.

Jsem hluboce zklamán tím, že se pan prezident snaží vykládat ústavu jinak než v roce 2013
Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Půta mu odpověděl, že se tato věc řešila před třemi týdny na poradě radních. „Po dlouhé diskusi byla varianta odmítnout návštěvu pana prezidenta v kraji s odkazem na předvolební kampaň odmítnuta,“ napsal hejtman s tím, že se zatím kloní k tomu, že využije příležitosti „vyjádřit se k celé situaci během návštěvy“.

Hejtman také reagoval na prezidentův postup při setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) na Hradě. [celá zpráva] Označil ho za nevhodný.

„A jsem hluboce zklamán tím, že se pan prezident snaží vykládat ústavu jinak než v roce 2013,” připsal Půta ke sporu premiéra a Hradu o to, zda by případná Sobotkova demise znamenala pád celé vlády, jako tomu bylo v minulosti, nebo jen odchod premiéra.

Miloš Zeman navštívil Liberecký kraj během svých oficiálních cest opakovaně, naposledy to bylo loni v únoru. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Policie chce poslat hejtmana Půtu před soud

Po téměř třech letech ukončili kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu práci na případu údajné korupční kauzy kolem současného libereckého...

Výběr článků

Načítám