Hlavní obsah

Případ zavražděného Čecha musí jít do Štrasburku. Podle Zaorálka je to jediné řešení

Novinky, bja
Aktualizováno

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) doporučí sestře Čecha zavražděného v Londýně, aby se obrátila na štrasburský Evropský soud pro lidská práva. Je to podle něj jediná možnost, jak dosáhnout v dané věci spravedlnosti. Po schůzce se zástupci britské prokuratury ministr totiž zjistil, že obnovení procesu není možné, pokud se v dané kauze neobjeví nové důkazy.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek ke kauze zavražděného ČechaVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Ve čtvrtek se dozorová státní zástupkyně a vyšetřovatelé sešli se zástupci české strany, aby je seznámili s případem. Britská prokuratura na schůzce podle Zaorálka vyjádřila své zklamání, že Raymond Sculley nebyl odsouzen za vraždu, z níž byl obviněn. Devětadvacetiletý muž byl nakonec zproštěn viny. [celá zpráva]

Zaorálek a jeho náměstek Martin Smolek se snažili získat odůvodnění rozsudku, toho se ale nedočkali. „V britském právním systému rozhoduje o vině a trestu porota laiků, která není nikomu zodpovědná, a nikdo neví, jaké úvahy se jim honí v hlavě,” vysvětlil v pátek na tiskové konferenci Zaorálek. Následně se rozhořčil nad fungováním britské justice.

Obnovení procesu totiž není možné, pokud by se neobjevily nové důkazy, případně pokud by se nepřihlásili další svědci. Podle Zaorálka jsou ale nynější důkazy dostačující, věřili jim i vyšetřovatelé případu.

Útočník byl prý pod vlivem marihuany

Ministr se proto rozhodl jednat se sestrou zavražděného, aby podala stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva. „Může jediný dnes rozhodnout o tom, že Velká Británie musí přezkoumat rozsudek,” uvedl Zaorálek.

Dodal, že nyní udělá vše pro to, aby se v případě ubitého českého občana dosáhlo spravedlnosti. Případ je přitom podle něj jasný. Sám útočník se prý přiznal, že v osudný den byl pod vlivem marihuany. Také popsal, že Čecha několikrát uhodil řetězem do hlavy, což potvrdily i svědecké výpovědi.

Českého občana Zdeňka M., žijícího dlouhodobě v Londýně, ubil loni v září Sculley řetězem od zámku ke kolu. Čech se vracel v noci domů, když se v nočním bistru dostal nejprve do slovní potyčky s trojicí mužů. Spor pokračoval na ulici, kde vyvrcholil napadením ze strany Sculleyho. Jak zaznělo u soudu, Sculley udeřil Zdeňka M. řetězem nejméně třikrát a zasáhl hlavu. Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Sculley byl obviněn z vraždy, ale londýnský soud v pondělí překvapivě rozhodl o jeho nevině, když přistoupil na jeho argumentaci o sebeobraně. Zprostil ho jak obvinění z vraždy, tak ze zabití.

Reklama

Výběr článků

Načítám