Hlavní obsah

Britové v Praze si strach nepřipouštějí. Londýn byl vždy terčem

Právo, Jiří Mach
Praha

Šok, vztek, ale i chladný nadhled se nese mezi Brity žijícími v Praze po teroristickém útoku v Londýně. Jedni volají po tvrdším dohledu nad muslimskými komunitami, jiní klidní vášně a odkazují na paralely z minulosti.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Policie a záchranka u budovy parlamentu.

Článek

„Včera tady byl rozruch, mnoho lidí sledovalo v televizi mimořádné zpravodajství, byli v šoku a naštvaní. Můj kamarád zjišťoval, jestli jsou doma všichni v pořádku, a lamentoval nad úrovní demokracie. Nedávalo mu to smysl. Ale to byly první reakce,“ popsala Právu servírka z irské putyky na Staroměstském náměstí, kde se schází také hodně Britů.

Ale debaty neutichly ani na druhý den.

„Já byl naprosto konsternován, když jsem sledoval, co se v Londýně děje. Teď si musíme dávat bacha na každého muslima,“ myslí si mladý muž jménem John z Manchesteru.

Starší pán vedle byl zprvu udiven, že k útoku došlo, ačkoli do Británie nelegální imigranti neproudili. „Já myslel, že jsme před těmito věcmi uzamčeni. Uprchlíci byli většinou zastaveni před La Manche,“ zamyslel se. Připustil však, že i jinde v Evropě útočili lidé, kteří se v Evropě už narodili. „Vždyť jsme tady měli nedávno útok na policistu, kterému extremista uřezal hlavu. A byl to Brit,“ podotkl John. Nicméně o bezpečnost ve své zemi se nebojí.

Starší muž však připomíná atmosféru po teroru v londýnském metru a předpokládá, že se zvýší počty útoků vůči muslimským restauracím či taxikářům původem z Pákistánu. Právě Pákistánci tvoří silnou komunitu, vůči které by se mohl hněv Britů obrátit.

John tomu ale nevěří. „Angličani jsou dost kultivovaní na to, aby obviňovali všechny muslimy. Nevěřím, že začnou napadat muslimy za to, že jsou muslimy. Budou spíš opatrní, aby se nezvrhli k rasismu,“ říká za přikyvování staršího.

Další mladík se však rozhořčil: „Když se podíváte na zpravodajství, tak jsou všichni velice opatrní, než řeknou, že to byl muslim, aby neobvinili lidi vyznávající islám! Každý by měl respektovat pravidla země, ve které žije. Ale muslimská komunita si žije v no-go zónách, kam se normálně člověk neodváží. Jsou tam nucené sňatky, a když tam běloch políbí dívku, tak půjde do vězení,“ rozohnil se. Jeho kamarád mu přizvukuje: „Cokoliv Angličan řekne, hned je z něho rasista.“

Mezi mladíky se strhla drobná hádka, při níž se i předháněli ve znalosti koránu a jeho interpretaci. Shodli se nakonec, že v Británii by se měl zpřísnit dozor a vymáhání zákonů.

A víme vůbec, jak se radikalizují?

Craig Duncan, muž středního věku ze Skotska, má za to, že mladíci nevědí, o čem mluví, jsou „oblbnutí“ médii a podléhají atmosféře strachu. Události hodnotil s typickým ostrovanským odstupem.

„Když si vezmete dějiny teroristických útoků v Londýně za posledních sto let, tak lze hovořit o fenoménu. Ať už to byli islamisté, anarchisté, nebo IRA a další organizace, není to nic historicky neobvyklého. Pokaždé se k takovému útoku vázala otázka: Jak se ti lidé radikalizovali? To by mělo provázet každou seriózní debatu,“ poznamenal.

Připomněl, že podporu IRA posílily události z roku 1972 v severoirském Londonderry, kdy britská armáda střílela do bezbranných demonstrantů. Tzv. krvavá neděle však byla Londýnem vyhodnocena jako legitimní zásah, což jen povzbudilo radikalizaci separatistů. Dnes by se podle něj daly hledat paralely v bombardování civilistů v Sýrii.

Šířením strachu děláte přesně to, co po vás IS chce

Více než ohrožení bezpečnosti se Duncan obává právě zvýšení státního dozoru, omezení občanských svobod a obecného šíření atmosféry strachu. Podle něj evropská média dělají Islámskému státu dobrou službu.

„Skoro sto procent teroristů, kteří útočili v Evropě v 21. století, byli konvertité k saúdskoarabské verzi islámu, vahábismu. Sektáři. Cílem IS, stejně jako předtím Al-Káidy, je představit světu jeden monolitní, ale pokřivený model islámu. Tento model představují i evropská média, která se IS vzdala a začala papouškovat jeho propagandu,“ řekl.

Podle něj se už Usámovi bin Ládinovi podařilo oddělit západní svět od islámské populace. „Pokud IS usiluje o to, aby se vytvořila propast mezi Evropany a muslimskými komunitami, a média kopírují jeho propagandu, tak nepřímo napomáhají kulturní izolaci muslimských komunit, xenofobii, rasismu a radikalizaci. To vždycky byl hlavní cíl extremistů,“ doplnil.

A dodal přirovnání: „Kdybyste řekli, že Československo před válkou zabrali západní Evropané, tak je to naprostá pravda. Ale fakt, že se jednalo o nacistické Německo, je přece také podstatný.“

Zároveň podle něj teroristické útoky extremistů v Evropě potvrzují, že nejsou spojeny s imigrantskou vlnou. „Pokud už máme v Evropě naštvané, frustrované lidi, tak je naprosto šílená představa, že by IS posílal do Evropy své bojovníky z Blízkého východu, které sám potřebuje k vlastní teritoriální válce. To zkrátka nemá logiku,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Kamera zachytila útok v Londýně

Středeční útok v Londýně, při kterém zahynuli čtyři lidé včetně útočníka, zachytila kamera snímající Westminsterský most. Na něm terorista, jehož identitu...

Výběr článků

Načítám