Hlavní obsah

Česká armáda bude spolupracovat s Bundeswehrem

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda navazuje užší spolupráci s ozbrojenými silami Spolkové republiky Německo. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v Bruselu podepsal dohodu o přidružení české čtvrté brigády rychlého nasazení k velení německé obrněné divize. Do spolupráce se zapojí ještě Rumunsko. Vojáci těchto tří zemí se budou společně vzdělávat a účastnit cvičení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

Spolupráce s Německem je podle Stropnického logická, protože se jedná o jednoho z klíčových hráčů evropské bezpečnosti. „Není to tak, jak jsem někde zaslechl nějaký šílený výmysl, že jim dáváme jednu svoji brigádu,” uvedl Stropnický. Podobným způsobem podle ministra už spolupracuje s německým Bundeswehrem také nizozemská armáda.

O každém cvičení musí rozhodnout vláda a Sněmovna. První by se mohlo podle Stropnického uskutečnit už na podzim.

Komunisté proti

Proti spolupráci s německým Bundeswehrem se ovšem postavili poslanci KSČM. „Podřízení naší armády Bundeswehru to si u nás nedovolil nikdo od roku 1945, a to jsme tady měli pěkné kousky,” uvedl v úterý šéf KSČM Vojtěch Filip.

Jeho vyjádření ministra obrany vytočilo. „Mrzí mě, že určití političtí dobrodruzi se snaží tohle nějak politicky interpretovat a kapitalizovat. Protože mi to přijde nezodpovědné. To, že naše armáda bude cvičit mimo jiné společně s německou, mi přijde naprosto logické a nic divného mi na tom nepřijde,” řekl Novinkám Stropnický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám