Hlavní obsah

Teploty ráno klesaly k -20 stupňům, dopravu komplikuje silný vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli přílivu arktického vzduchu do střední Evropy klesaly v pátek ráno teploty na řadě míst pod 15 stupňů Celsia. Nejnižší teplotu zaznamenal český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve Staňkově na Plzeňsku, kde ráno bylo -20 stupňů Celsia.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Maďarský ovčák si užívá sněhovou nadílku

Článek

Ve Volarech a na Lysé hoře bylo -19,6 stupně, v Dobřanech -19 stupňů a ve Stříbře -18,4 stupně Celsia. Pod -17 stupňů se se teplota dostala i na Sněžce (-17,5 stupně), v Třinci-Oldřichovicích (-17,4 stupně) a v Konstantinových Lázních (-17,3 stupně).

Nízké teploty spolu se silným větrem v pátek rovněž komplikovaly na řadě míst dopravu. Na silnicích nižších tříd se vytvářely sněhové jazyky a závěje.

Problémy jsou třeba na Bruntálsku, kde v noci napadlo až 20 centimetrů sněhu, nebo ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka. I nadále přitom platí výstraha meteorologů před tvorbou sněhových jazyků. Silničáři upozorňují rovněž na nebezpečí tvorby námrazy.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Hasiči vyjížděli v pátek například k nehodě auta na D7 u Slaného

Velmi opatrní musejí být řidiči i na D35 mezi Mohelnicí a Olomoucí. Pro nákladní auta nad šest tun stále zůstává uzavřená silnice přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy na Liberecku a také úsek mezi Bílou a Ostravicí na Frýdecko-Místecku.

Kvůli silnému větru druhý den nejezdí sedačková lanovka na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou v Krkonoších. V nárazech má vítr 90 kilometrů v hodině, přípustných je 58 km/hod. Vítr zastavil i horní úsek kabinové lanovky na Sněžku a ve Špindlerově Mlýně zastavil lanovku na Pláně. Obnoven byl naopak provoz kabinové lanovky na Ještěd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám