Hlavní obsah

Akademii věd povede profesorka Eva Zažímalová

• Aktualizováno

Akademie věd ČR si ve čtvrtek na svém sněmu zvolila do čela Evu Zažímalovou. Ta je profesorkou pro obor anatomie a fyziologie rostlin na Univerzitě Karlově. Vedení akademie by se měla ujmout příští rok v březnu poté, co volbu potvrdí vláda a jmenuje ji prezident.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Budoucí předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová

Článek

Zažímalovou, která byla jediným kandidátem, navrhlo čtyřicet z 54 akademických ústavů. Akademii věd by měla vést do roku 2021. Bude teprve druhou ženou, která stane v čele této instituce. První předsedkyní byla Helena Illnerová v letech 2001 až 2005.

„Slibuji, že udělám, co budu moci, aby Akademie věd byla v co nejlepší kondici. Uvědomuji si velmi dobře, že to není práce pro jednoho člověka,” uvedla Zažímalová po zveřejnění výsledku volby. Považuje za důležité, aby i do dalších orgánů AV ČR, akademické i vědecké rady byli zvoleni kvalitní lidé. „Věřím, že posuneme Akademii věd o kousek dál,” dodala.

Podle končícího šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše se v osobě Zažímalové pojí nezpochybnitelná vědecká kvalita s respektem v široké akademické obci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš

Kandidaturu přivítali i vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek a ministryně školství Kateřina Valachová. Oba věří, že Zažímalová naváže na práci současného vedení akademie.

Zažímalová chce mimo jiné zlepšit financování Akademie věd, podpořit špičkový výzkum a vyřešit vnitřní zadlužení akademických pracovišť kvůli stagnujícímu rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám