Hlavní obsah

Gazdík se vzepřel Kalouskovi, nechce odejít z vedení Sněmovny

Právo, Oldřich Danda
Praha

Rozchod Starostů s TOP 09 nebude zřejmě tak růžový, jak si zúčastnění představovali. Hnutí STAN se vzepřelo požadavku šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, který chce, aby se předseda Starostů Petr Gazdík vzdal křesla místopředsedy Sněmovny. Kalousek nechce do doby, než se toto vyřeší, vypořádat společné finance.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík a Miroslav Kalousek na jednání Sněmovny.

Článek

Předsednictvo STAN se ve čtvrtek večer usneslo, že Gazdík opustí vedení Sněmovny, jen když to odsouhlasí celý klub TOP 09.

„Považujeme za vydírání požadavek, aby předseda STAN Petr Gazdík rezignoval na post místopředsedy Poslanecké sněmovny, na kterou byl nominován společným klubem TOP 09 a Starostové. Jen tento klub by nominaci mohl vzít zpět,“ stojí v usnesení.

Pokud 25členný klub Gazdíka odvolá, čtyři zástupci STAN z něj vystoupí a stanou se nezařazenými poslanci.

Kalousek: Gazdíkovo slovo přece platí

Kalousek nevěří, že by Gazdík, který po úterním jednání uvedl, že na funkci nelpí, nedodržel slovo. „Slovo Petra Gazdíka vždy platilo a jsem přesvědčen, že si uvědomuje, že je to funkce TOP 09, nikoli STAN,“ řekl Právu Kalousek. Dodal, že Gazdíka odvolávat nechtějí a věří, že se do čtrnácti dní dohodnou.

Je otázkou, zda by dobrovolný odchod Gazdíka z vedení Sněmovny, pomohl TOP 09 k tomu, aby místopředsednické křeslo získala pro někoho jiného. Podle informací Práva není totiž mezi vládními poslanci chuť zvednout ruku pro někoho z TOP 09.

Rozčarovaná TOP 09

První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek je usnesením STAN překvapen. „Čekal bych spíše usnesení typu: Díky TOP 09 za  spolupráci, která byla oboustranně výhodná. A ne usnesení: Chci se držet funkce za každou cenu, přestože ve Sněmovně budu po rozchodu mluvit jen za čtyři poslance a ne celou TOP09,“ sdělil Právu Ženíšek.

Někteří poslanci TOP 09 nejsou ale s průběhem rozchodu spokojeni. „Podle mého je to dost nešťastné. Ráda bych, aby se to znovu projednalo,“ řekla Právu místopředsedkyně strany Jitka Chalánková.

Reklama

Související články

Spolupráci TOP 09 se Starosty zvoní umíráček

Smlouvě mezi TOP 09 a hnutím Starostové a nezávislí o společné kandidátce pro sněmovní volby nejspíš zvoní umíráček. Přispěly k tomu nejen slušné výsledky...

Výběr článků

Načítám