Hlavní obsah

Proti OSA se protestovalo v ulicích i ve Sněmovně

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

Několik desítek lidí ve čtvrtek demonstrovalo před sídlem Ochranného svazu autorského (OSA) v pražských Dejvicích proti skokovému navýšení autorských poplatků. Protest organizovalo Sdružení místních samospráv ČR a Pirátská strana. Na demonstraci navázal seminář v Poslanecké sněmovně.

Desítky lidí demonstrovaly v Praze proti OSAVideo: Novinky

 
Článek

Protestu před budovou OSA se zúčastnilo i několik starostů. Jeden z nich, starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada si přinesl keramické prasátko, do kterého od účastníků vybíral „autorský poplatek“ v podobě jedné koruny, které pak přinesl do budovy OSA.

Miliardář a senátor za Soukromníky Ivo Valenta na demonstraci hovořil o tom, že je třeba rozbít monopol OSA.

„Několik lidí v této budově si rozděluje miliardové zisky. Nikdo nechce autorům upírat právo na spravedlivou odměnu, ale OSA funguje naprosto neprůhledně a účtuje si poplatky, na které nemá právo,“ hřímal Valenta, který už dříve do Senátu předložil návrh zákona, který by od autorských poplatků osvobodil folklórní soubory.

K ministerstvu a do Sněmovny

Demonstranti se asi po půl hodině přesunuli k budově ministerstva kultury, kde protest ukončili. „Ministerstvo nevzalo naši stížnost ohledně skokového navýšení poplatků na vědomí,“ uvedl jeden z organizátorů demonstrace.

Někteří protestující se sešli i na sněmovním semináři. Na něm vystoupil místopředseda dolní komory Petr Gazdík (TOP 09/STAN), který bojuje za zastropování autorských plateb a proti jejich skokovému navýšení.

„Autorské právo má být předvídatelné, jasné, vymahatelné. Ani jedna z těchto věcí dnes neplatí,“ uvedl Gazdík. Řekl, že OSA má zdražit své poplatky od příštího roku až o padesát procent.

„To je částka ničím neodůvodnitelná. Nic, co by opravňovalo k takovému zvýšení, se nestalo,“ řekl. Dodal, že jeho snahou je zastropovat autorské poplatky na výši maximálně trojnásobku inflace v posledních třech letech. Na tom se dříve dohodl i s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL), ale výbor pro školství, vzdělání a kulturu jeho pozměňovací návrh na středečním jednání i tak zamítl.

OSA: Jsme transparentní

Do Sněmovny dorazil i předseda představenstva OSA Roman Strejček.

„Jsme jedna z nejtransparentnějších institucí v ČR. Cokoliv si chcete o nás zjistit, hospodářské výsledky, výroční zprávy, všechno je na našich internetových stránkách,“ hájil se Strejček.

„O tom, jakým způsobem se rozdělují autorské odměny, rozhodují sami autoři,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám