Hlavní obsah

Konvička se hrubě pustil do komentátora Novinek, jeho slovy se zabývá policie

Právo, Novinky, bja, jas

Víkendový příspěvek Martina Konvičky na adresu komentátora a pedagoga Jiřího Pehe, který v sobotu zveřejnil na Facebooku, může mít pro kandidáta do Senátu dohru. Publicista Jan Urban se na policii obrátil se žádostí o prošetření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Článek

„Navrhuji tomu Pehe provést něco, co se dnes nesmí ani napsat,” uvedl Konvička.

Mnohoznačné vyjádření, pod nímž se v diskusi začaly objevovat nenávistné komentáře včetně slov o likvidaci, lídr Iniciativy Martina Konvičky v úterý bagatelizoval.

„Například bych ho poškrábal na koul***,” řekl Konvička Novinkám na dotaz, co tak hrozného, že to ani nelze napsat, by chtěl komentátorovi provést. Následně zavěsil.

Na otázky Práva pro změnu reagoval odpovědí: „Jděte se bodnout, paní redaktorko!“

Otevřené výhrůžky jsou novinkou

Konvička na sociální síti reagoval na Peheho komentář o obchodu se strachem, který může být lákavým artiklem pro rozličné populisty. Zaskočilo jej zejména konstatování, že v důsledku terorismu na Západě zemře méně lidí, než se během letošního léta utopilo při koupání v Polsku. Komentář byl nicméně primárně věnován předvolební kampani republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. [celá zpráva]

Komentátor deníku Právo a serveru Novinky.cz Jiří Pehe sice píše již mnoho let, ale nepamatuje si, že by k jeho likvidaci vyzývala nějaká veřejně známá osobnost takto otevřeně. Sám se o výhrůžce dozvěděl ze svého okolí, protože není na Facebooku.

„Kontaktovali mě lidé, kteří jsou skutečně rozhořčení tím, že pan Konvička již zachází příliš daleko a nabídli mi všemožnou podporu,“ sdělil Pehe Právu.

Nikdo z příznivců Konvičky se s ním ovšem nespojil a ve výhružkách nepokračoval. Pehe přiznal, že nic podobného ani neočekával.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe (1955) je politolog a vysokoškolský pedagog.

„Ozvalo se mi několik lidí, že chtějí podat trestní oznámení. Já osobně jsem žádné nepodal,“ řekl Pehe.

Policie dostala podnět k šetření

Nakonec se s podnětem k prošetření obrátil na pražskou policii aktivista a novinář Jan Urban.

„Já jsem policii pouze předal ten údajný záznam z facebookové stránky pana Konvičky s žádostí o prošetření. Pokud by se potvrdilo, že to bylo skutečně na té stránce, protože už to tam není, tak by se zvážily další kroky,“ objasnil v úterý Právu Urban.

Printscreen příspěvku na Facebooku

Příspěvek skutečně není na oficiálním profilu Konvičky ke kandidatuře do Senátu, ale je dosud k nalezení na jeho zřejmě soukromém profilu. Na této stránce Konvička veřejně sdílí své názory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám