Hlavní obsah

Babiš měl ve čtvrtek v Nice rodinu

Novinky, zpe
Praha

Rodina ministra financí Andreje Babiše (ANO) byla na návštěvě francouzského Nice jen několik hodin před tím, než nákladní vůz vjel do davu lidí a přes osm desítek jich zabil. Babiš to uvedl na svém Twitteru. On i ostatní čeští politici masakr odsoudili.

Foto: Sasha Goldsmith, ČTK/AP

Nákladní vozidlo, kterým útočník pozabíjel přes 80 lidí na slavné Promenade des Anglais ve francouzské Nice

Článek

„Jsem v šoku. Hluboce cítím se všemi pozůstalými a vyjadřuju nejhlubší soustrast celému francouzskému národu, mým přátelům. V Nice byla včera odpoledne moje rodina na návštěvě,“ uvedl Babiš.

Novinkám řekl, že jeho rodina ještě odpoledne z města odjela, ve Francii však zůstala. „Tráví ve Francii celé léto. Jsou samozřejmě vystrašení, ale není důvod, aby se vraceli,” sdělil.

Dodal, že Evropa musí začít aktivně bojovat proti terorismu a že zákaz nošení zbraní ji nezachrání.

Upřímnou soustrast, Francie. Jsme s Tebou
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

„Včera jsme na francouzském velvyslanectví slavili 14. červenec. Dnes cítíme hluboký smutek a hněv. Upřímnou soustrast, Francie. Jsme s Tebou,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Šéf ODS Petr Fiala konstatoval, že Francie prochází poslední dobou tvrdou zkouškou. „Tyto odporné teroristické činy ji ale nezlomí a strach neovládne,“ míní.

Čtvrteční útok podle něj ukázal, že další omezování našich svobod v rámci vyšší bezpečnosti nemá smysl. „Ti, co nás chtějí zničit, vždy najdou způsob, jak nám ublížit,“ prohlásil.

„Mysleme na oběti útoku a jejich rodiny a pomozme Francii tuto těžkou dobu překonat,“ dodal.

Útok už odsoudil i prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám