Hlavní obsah

Oznamovatelé korupce by neměli být v zaměstnání postihováni, rozhodla vláda

Novinky, zpe
Praha

Lidé, kteří oznámí protiprávní jednání na svém pracovišti (tzv. whistlebloweři), by neměli být v zaměstnání postihováni či znevýhodňováni. Návrh z pera ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) v pondělí schválila vláda, informovala mluvčí resortu Olga Jeřábková.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr pro lidská Jiří Dienstbier a Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti na pondělní schůzi vlády

Článek

Ochranu whistleblowerů nebude řešit jeden samostatný zákon. Zákaz postihu bude zaveden v sedmi normách, například v zákoníku práce či v zákonu o státní službě. Pravidla by měla zabránit, aby byli oznamovatelé korupce a protiprávního jednání propouštěni nebo jinak znevýhodňováni.

K uzákonění ochrany whistleblowerů se vládní strany zavázaly v koaliční dohodě. Dienstbier měl návrh předložit u vloni, kvůli „složitosti problematiky“ ale požádal o prodloužení termínu.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier

Za to ho kritizovalo koaliční ANO. Šéf hnutí a ministr financí Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Robert Pelikán dokonce před několika měsíci představili svůj návrh nového zákona. Kvůli tomu se střetli s Dienstbierem, který si stěžoval, že mu zasahují do kompetencí.

Reklama

Výběr článků

Načítám