Hlavní obsah

Přidávat je umění

Novinky, Pavel Verner

Copak je to vůbec ta sociální soudržnost, kterou se zaklínají předsedové sociálních demokratů i lidovců? Řekl bych, že je to stav, kdy pan Novák nemá pocit, že je za přibližně stejný objem práce placen od státu nestydatě míň než pan Dvořák. Česká vláda na to jde z jiného konce.

Článek

Dvořákové (policisté, hasiči, pracovníci vězeňské služby, nikoliv už vojáci, o něco méně učitelé) dostanou výrazně víc než novákové, což jsou ostatní profese veřejného sektoru, z té třičtvrtěmiliónové armády lidí. Můžeme tedy čekat, že bude zakrátko po soudržnosti, jak sdělují odbory.

Zděšen černými kronikami denního tisku přeju policistům - jimž současný premiér plní svůj někdejší ministerský slib - solidní platy. Ať mají co nejmenší pokušení přivydělávat si jinak. Přesto bych jim něco ubral, mít tu moc, a přidal ještě víc učitelům, když už všechny strany před volbami slibovaly, jakou jejich prioritou bude vzdělání. Každopádně policisty (ale ani hasiče, a už vůbec ne učitele) není radno zahánět do kouta.

A co ty ostatní, méně viditelné, ty lze? Co vím jistě - zvýšit jedněm platy o čtyři procenta, a jiným o procent pětadvacet je politická nešikovnost, která se musí vymstít, protože o maléry si to přímo říká.

Lékařské odbory jako by na to čekaly a už vyhrožují nátlakovými akcemi, pokud stát lékařům nepřidá, ber kde ber. A mají pravdu, jsou snad lékaři míň potřební než policisté, mohou snad za to, že sami neměli tak razantního ministra? A když lékaři, tak proč ne popeláři? Po nich se mohou zradikalizovat finanční úředníci, pracovnice matrik, lustrátorky z rejstříku trestů, tramvajáci, vychovatelé problémové mládeže - řada zdá se nekonečná - a všichni na to budou mít právo, všichni měli, mají a vždy budou mít pocit, že berou málo.

Vláda už možná tuší, že to přidávání na platě mezi profesemi placenými státem mělo být rozděleno rovnoměrněji, ne s takovými křiklavými rozdíly. A řekněme rovnou, že v případě přilepšení policistům se tak děje v nevděčném čase, zrovna když se vyšetřuje účast některých kriminalistů v gangsterských strukturách. Přidávat peníze je kus politického umění. Optimálně by se to mělo dělat tak, aby mezi co nejvíce profesemi vládla relativní spokojenost, aby si nezáviděly, aby lidé nechodili po světě s pocitem křivdy, aby šéfové odborů netroubili na zteč.

Sbírat politické body tak, že něco vybojuji pro "své lidi" (tedy policisty), je efektní. Nojo, ale člověk by měl včas počítat s tím, že se může stát klidně z ministra premiérem.

PRÁVO 22. září

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám