Hlavní obsah

První máj v Praze provází protesty proti migraci a daňovým rájům

Právo, cie, bja, jap
Praha
Aktualizováno

Protesty proti migrantům, demonstrace proti fašismu a daňovým rájům, politická shromáždění a studentský majáles zažívá Praha během prvního máje. Na ohlášené akce dohlíží několik stovek policistů.

Martin Konvička na demonstraci proti islámuVideo: Novinky

 
Článek

Na pražské Letné se před polednem sešli příznivci Bloku proti islámu. Po krátkých projevech se dav zhruba 400 lidí vyzbrojený transparenty Islám mimo zákon, Stop tureckému vydírání, Zastavte islamizaci v ČR či Pryč s politickou korektností vydal na pochod na pražský Klárov.

Pochod příznivců Bloku proti islámuVideo: Novinky

Účastníci akce mohutně skandovali heslo: Islám tady nechceme.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Demonstranti proti imigraci pochodovali z pražské Letné na Klárov.

Účastníci pochodu v poklidu dorazili na pražský Klárov. K úřadu vlády nezamířili, kabinetu pouze adresovali výzvy mimo jiné ke zpřísnění imigračních zákonů. Napsali je i na krabice od mléka, které na Klárově položili na zem před pomník československým letcům a které podle nich mají symbolizovat Pevnost Evropa. Poté, co zazpívali hymnu, akci v poklidu ukončili.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Policisté přehradili Mánesův most

Policie z obav, aby nedošlo ke střetu s příznivci Bloku proti islámu a účastníky protestu proti daňovým rájům, kteří se nacházeli na druhém břehu Vltavy u Rudolfina, uzavřeli Mánesův most.

Akce platformy Zleva proti xenofobii, která má upozornit na fašizaci společnosti, odsoudit útoky na kavárny a další podniky a odsoudit daňové ráje začala krátce před polednem na náměstí Republiky. Účastníci zahájili akci skandováním hesel "Vyžeňte boháče z daňových rájů" nebo "Nedej náckům žádnou šanci".

Foto: David Taneček, ČTK

Organizace Zleva proti xenofobii pořádala 1. května na náměstí Republiky v Praze pochod proti daňovým rájům.

Této demonstrace se zúčastnilo podle odhadu policie asi 250 lidí. Počet demonstrantů se zvýšil až příchodem anarchistů, kteří se přesunuli ze Střeleckého ostrova, kde měli předtím své shromáždění.

S touto skupinou dorazil mimo jiné ruský student Igor Ševcov, který se stal známým v souvislosti s obviněním kvůli údajné účasti na útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického. Ve středu soud Ševcova pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby.

Foto: David Taneček, ČTK

Organizace Zleva proti xenofobii pořádala na náměstí Republiky v Praze pochod proti daňovým rájům.

K zajištění pořádku a bezpečnosti jsou v Praze připraveny stovky policistů pořádkové, dopravní, kriminální i cizinecké služby, antikonfliktního týmu, speciální pořádkové jednotky, ale třeba i poříční oddíl policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám