Hlavní obsah

Pražským Žižkovem prošly stovky lidí na podporu centra Klinika

Několik stovek lidí se zúčastnilo pochodu na podporu pražského centra Klinika. Prošli od jejího sídla Kliniky v Jeseniově ulici kolem žižkovské radnice na náměstí Jiřího z Poděbrad. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) odmítl centru prodloužit smlouvu a dům chce vrátit do středy 2. března.

V Praze se demonstrovalo na podporu Kliniky Video: Novinky

 
Článek

Demonstranti se v sobotu zhruba v 14:30 vydali z Jeseniovy před radnici Prahy 3, kde v několika proslovech podpořili setrvání kliniky a kritizovali vedení radnice. Pochod skončil bez incidentů před čtvrtou hodinou na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Pochod, který doprovázela dvě auta s reproduktory, byl plánován jako karnevalový, řada účastníků si proto vyrobila masky. Součástí akce bylo akustické vystoupení a proslovy, lidé se rovněž vybavili transparenty na podporu Kliniky.

Squatteři bývalou polikliniku obsadili v prosinci 2014. O budovu měla původně zájem Generální inspekce bezpečnostních sborů, od záměru později upustila. Státem vlastněný opuštěný objekt, který obývali bezdomovci, squatteři uklidili a několik dní v něm provozovali sociální centrum. Následně je vyvedla policie. Na podporu iniciativy se opakovaně sešly stovky lidí. Správcovský úřad s povolením vlády původně budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce, nyní ji chce zpět.

Situace kolem objektu se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky. Před třemi týdny na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Útok vyšetřuje policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám