Hlavní obsah

Ministerstvo nedoporučuje těhotným ženám cesty do Latinské Ameriky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s šířením nákazy zika virem (ZIKAV) v zemích Latinské Ameriky nedoporučuje těhotným ženám, aby do těchto oblastí cestovaly. Na tiskové konferenci to ve středu uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

Němeček uvedl, že informace o záchytu nakažených v Evropě, o němž informovala média, zatím nebyla oficiálně potvrzena. [celá zpráva]

„Chtěl bych uklidnit českou veřejnost, že co se týče rizika přenosu tohoto viru v ČR, tak je prakticky nulové,” konstatoval ministr.

Zdůraznil zároveň, že doporučení necestovat do postižených zemí se vztahuje pouze na těhotné ženy. Po případném prodělání infekce není zhruba po měsíci případné těhotenství rizikové. Seznam zemí, do nichž by se neměly gravidní cestovatelky vydávat, upřesní podle něj ministerstvo zahraničí.

Infekce je přenášena komáry. Inkubační doba onemocnění, které se projevuje zvýšenou teplotou, bolestmi či otoky kloubů, vyrážkou, případně zánětem spojivek, je tři až 12 dnů. Virus je nebezpečný pouze u těhotných, neboť může způsobovat mikrocefalii, což je nedostatečné vyvinutí mozku plodu.

Virus se poprvé objevil v roce 1947 v lese Zika v Ugandě a výrazný nárůst jeho aktivity byl zaznamenán v loňském roce zejména v Brazílii. Zatímco v roce 2014 tam bylo zaznamenáno pouze 147 novorozenců s mikrocefalií, loni do začátku prosince se jednalo o 1248 případů.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

„Riziko přenosu infekce ZIKAV je v současné době v zemích EU velmi nízké, protože klimatické podmínky nejsou vhodné pro rozšíření přenašečů,” uvedlo již před časem ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám