Hlavní obsah

Volby by těsně vyhrálo ANO, tvrdí další průzkum

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle listopadového volebního modelu Median by volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 23,5 procenta. ČSSD by měla 22 procent, komunisté 12,5 procenta. TOP 09 průzkum přisoudil 10 procent, ODS devět a lidovcům 7,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v listopadu podle MEDIAN

Článek

„Listopadová data potvrzují sblížení podpory ANO a ČSSD. V modelu je dělí 1,5 procentního bodu – hnutí ANO by tedy šlo považovat za mírného favorita hypotetických voleb, ale jeho úspěch by nebyl jistý,” míní agentura.  Sbližuje se rovněž podpora TOP 09 a ODS, jejichž voliče však částečně přebírají i piráti a Strana zelených.

Z dalších stran by 3,5 procenta dostala Strana zelených, tři procenta by shodně obdrželo hnutí Úsvit a piráti. Okamurova SPD by dostala dvě procenta hlasů.

Předpokládaný volební zisk SPO agentura odhadla na 1,5 procenta, v případě Svobodných kolem jednoho procenta.

K volbám by šlo 62 procent lidí

„Účast u hypotetických voleb do Poslanecké sněmovny v současnosti avizuje zhruba 62 procenta voličů. Více by se účastnili lidé nad 45 let (přes 70 procent) a nejméně lidé do 35 let (okolo 45 procent),” uvedla agentura.

Nejvyšší volební potenciál v případě zisku hlasů všech voličů, kteří stranu reálně zvažují a nevylučují účast, by mělo ANO (30 procent). Potenciál ČSSD dosahuje 26,5 procenta, KSČM a TOP 09 14,5 procenta. V případě ODS je potenciál 12 procent a u lidovců 10,5 procenta.

Průzkum probíhal od 5. listopadu do 4. prosince a zúčastnilo se jej 1485 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám