Hlavní obsah

Sobotka bude v Jordánsku o víkendu jednat o uprchlících

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O migraci bude o víkendu jednat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se svým jordánským protějškem Abdalláhem Ensúrem a jordánským králem Abdalláhem II. Předseda české vlády by měl také navštívit uprchlický tábor Za’tarí, na který Česko poskytlo materiální i finanční pomoc. Novinkám to řekl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Přímo na místě se chci přesvědčit, jak byly peníze využity, a zároveň vidět podmínky v jednom z největších uprchlických táborů,” uvedl Sobotka.

Na humanitární pomoc syrským uprchlíkům v Jordánsku včetně uprchlického tábora Za’taría hostitelským komunitám vydala Česká republika v letech 2012 až 2014 zhruba 30 miliónů korun. Letos ČR na uprchlíky poslala 45 miliónů, peníze byly určeny právě na rozvoj infrastruktury v uprchlickém táboře Za’tarí.

Tábor se rozprostírá na ploše dva tisíce hektarů a v součastnosti je domovem pro asi 80 tisíc lidí.

Výběr uprchlíků

Premiér by se měl v zemi také setkat se zástupcem ministerstva vnitra ČR, jenž se zabývá kritérii a výběrem vhodných uprchlíků, kteří by mohli být přesídleni do ČR.

Na území Jordánska se po Turecku a Libanonu nachází třetí nejvyšší počet uprchlíků ze Sýrie.

Dalšími tématy jednání s jordánskými představiteli budou spolupráce v obranné a bezpečnostní oblasti, rozvojová a humanitární pomoc nebo aktuální bezpečnostně politická situace v regionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám