Hlavní obsah

Screeningy by se v ČR měly rozšířit na další nemoci

– Praha

Ministerstvo zdravotnictví odstartovalo nový národní akční plán na screening a včasný záchyt nemocí, jako je sekundární prevence cukrovky u rizikové populace, novorozenecký laboratorní záchyt závažných vrozených kombinovaných poruch imunity či záchyt rakoviny prostaty u rizikových mužů. Novinářům to v úterý řekl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

Screeningy by se tak podle Němečka rozšířily na další nemoci. Nové programy nejprve projdou pilotním ověřováním, v návrhu jich je zatím devět, a pokud se potvrdí jejich účinnost, budou schváleny v plošné podobě. Reálně by se v praxi mohly objevit za dva až tři roky.

Už řadu let hradí zdravotní pojišťovny screening rakoviny prsu u žen od 45 let věku, hrdla děložního u žen od 15 let věku a tlustého střeva a konečníku u mužů a žen od 50 let věku. V akci cíleného zvaní podpořené z evropských peněz rozeslaly zdravotní pojišťovny 3,5 miliónu pozvánek těm svým pojištěncům, kteří na screening nechodí.

Úmrtnost klesla

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky docent Ladislav Dušek upřesnil, že díky adresnému zvaní stoupla téměř o 15 procent účast na screeningu rakoviny tlustého střeva, o 13 procent na screeningu rakoviny prsu a o devět procent hrdla děložního. Zásadně stoupl podíl nádorů odhalených už v časném stadiu, což má dopad i na pokles úmrtnosti.

Návrh devíti nových screeningových programů
1. sekundární prevence patologických zlomenin (osteoporóza)
2. sekundární prevence diabetu u rizikové populace v návaznosti na Národní diabetologický plán - účinná prevence závažných dopadů diabetu
3. časný záchyt diabetické retinopatie
4. časný záchyt výdutě břišní aorty
5. novorozenecký laboratorní záchyt závažných vrozených kombinovaných poruch imunity (SCID)
6. časná diagnostika poruch autistického spektra
7. časný záchyt bronchogenního karcinomu u vysoce rizikové populace
8. časný záchyt karcinomu prostaty se zaměřením na vybrané rizikové skupiny
9. prevence chronického renálního selhání
Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS)

Předsedkyně Asociace nemocnic Jaroslava Kunová ale řekla, že postup zdravotních pojišťoven je kontraproduktivní. "Na jedné straně od nich dostávají lidé pozvánky na screeningové vyšetření, na druhé straně nemocnicím počty těchto vyšetření limitují," uvedla s tím, že na problém upozornily nemocnice ministerstvo.

Pro ověření a zavedení nových screeningových programů bude ustavena v průběhu září Národní řídící rada a kompetenční centrum, bude v ní zhruba 40 odborníků různých medicínských odborností. Nové programy tak mají mít garanci nejvyšší kvality.

Reklama

Výběr článků

Načítám