Hlavní obsah

Na desítkách míst znovu padly teplotní rekordy

Teplotní rekordy byly v sobotu odpoledne překonány v Česku už na desítkách meteorologických stanic s delší řadou pozorování. Nejvyšší hodnotu, 36,5 stupně Celsia, meteorologové naměřili stejně jako v pátek ve Strážnici na Hodonínsku.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

Podobně teplo bylo dnes ale i v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku a na obou místech byl překonán dosavadní rekord z roku 1983, uvedla Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteoroložka ale nevyloučila, že teplota bude ještě stoupat, zejména na jižní Moravě. Podle výstrahy, kterou meteorologové vydali dopoledne, mohou právě na jihovýchodě Česka nejvyšší teploty vyšplhat až ke 38 stupňům Celsia. V ostatních oblastech má být maximálně 35 stupňů.

Dvaatřicetileté rekordy byly dnes překonány i v Táboře a Náchodě, kde meteorologové zaznamenávají teplotu více než 100 let. Po poledni tam teplota vyšplhala k 35,4 stupně Celsia, přičemž nejvíce tam 18. července naměřili v roce 1983, a to 33,8 stupně. U stoleté řady pozorování byl přepsán rekord z roku 1983 i na stanicích v Českých Budějovicích a Rožnově.

Rekordy padaly v Česku i v pátek. Například ve Strážnici na Hodonínsku překonán nebyl, i když tam meteorologové zaznamenali nejvyšší teplotu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám