Hlavní obsah

Výstraha před vedrem a bouřkami platí až do konce svátků

• Aktualizováno

Vysoké teploty budou na celém území ČR panovat po celé svátky, varoval znovu v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pondělí sice mírně klesnou, přesto budou i nadále tropické. V neděli podle meteorologů dosáhnou až 37 °C, v pondělí pak vystoupají až k 31°C, na Moravě a ve Slezsku až k 35 °C. Meteorologové varují, že je mohou doprovázet bouřky.

Článek

Do nedělního večera platí pro všechny kraje výstraha před velmi vysokými teplotami. Obyvatelé Moravy a Slezska pak musí s vysokými teplotami počítat i během celého pondělí.

„V pondělí budou nejvyšší teploty v Čechách mezi 27 až 31 °C, na Moravě a ve Slezsku pak mezi 31 až 35 °C,” uvedl ČHMÚ.

Do Česka však už během neděle dorazí bouřky doprovázené přívalovými dešti. Výstraha před nimi platí pro západní, střední, severní a jižní Čechy a Prahu až do pondělních šesti hodin ráno, pro východ republiky pak až do pondělního večera.

ČHMÚ varuje i před zvýšeným rizikem vzniku požárů, a to pro celou Českou republiku. Růst budou do nedělního večera také koncentrace ozonu v ovzduší, kvůli které byla v sobotu v části Čech vyhlášena smogová situace. Troposférického, tedy přízemního ozonu přibývá právě kvůli vysokým teplotám a silnému slunečnímu záření. Ozon dráždí dýchací cesty.

Vlaky v Česku kvůli vedru preventivně zpomalují

Vedro má vliv i na vlakovou dopravu v Česku. Vysoké teploty by mohly ohýbat koleje, nebo je i zlomit, proto vlaky nyní kvůli vedru na některých úsecích preventivně zpomalují. "Omezení nyní platí pro čtyři až pět úseků v republice. Jedná se o vedlejší starší tratě, protože u hlavních železničních koridorů je jiné, odolnější uchycení koleje," uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Maximální rychlostí 50 kilometrů za hodinu musí jezdit vlaky například na trati mezi Prahou a Turnovem v úseku Všetaty - Mladá Boleslav.

Podle Ptačinského nehrozí, že by podle aktuálních informací musel být provoz někde zcela zastaven.

Vedro způsobilo problémy v dopravě i v sousedních zemích. Několik vlaků v Německu zastavila nefunkční klimatizace, v Rakousku praskaly koleje a na několika úsecích německých dálnic popraskaná vozovka způsobila několikakilometrové kolony.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám