Hlavní obsah

ODS utekly tři tisíce členů

Právo, Jan Martinek

Předseda ODS Petr Fiala před měsícem předvídal, že se pokles členů jeho strany bude po sčítání těch, kteří do konce března nezaplatili členské příspěvky, počítat v tisících. Měl pravdu: počítadlo na webu Mojeods.cz v úterý ukázalo 14 771 členů, tedy o 2500 méně než ještě v dubnu, kdy to bylo 17 136 členů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala se snaží obrodit stranu.

Článek

A to i přesto, že volební preference ODS se v posledních měsících stabilizovaly. Někdejší vládní strana má podle nich kolem osmi a devíti procent a v některých průzkumech poráží svého největšího konkurenta na pravici, TOP 09.

Podle předsedy Fialy se úprk členů, který započal po pádu vlády Petra Nečase v roce 2013, zastavil.

„Počítal jsem s každoročním poklesem, ale dynamika se oproti uplynulým letům zmenšila. Noví členové přicházejí ve stovkách, což je pozitivní. Jsem rád, že lidé, kteří chtějí být aktivní, u nás zůstávají. Úbytek členů ale nebagatelizuji,“ řekl Právu Fiala.

Podobně mluví i místopředseda ODS Martin Novotný. „Radost z toho nemám, nepovažuji to však za tragédii. Za podstatné nepovažuji číslo, ale kvalitní členskou základnu. Některé velmi úspěšné strany mají pár tisíců členů, jiné zase pár jednotek,“ uvedl pro Právo Novotný.

Rekord před šesti lety: 34 tisíc členů

Občanská demokratická strana v prosinci uplynulého roku zrušila buňky v Praze 10 a Praze 11, což znamenalo úbytek několika stovek členů.

Nejvíc členů měla ODS v roce 2009, kdy se členskou legitimací mohlo chlubit 34 tisíc členů.

Ztrácí i ostatní

I ostatní politické strany ale postupně ztrácejí svou členskou základnu: KDU-ČSL má letos 27 tisíc členů, o šest tisíc méně než před pěti lety.

ČSSD za poslední rok opustilo na 1700 lidí, takže jich má zhruba 21 500. Nejpočetnější základnu má stále KSČM s padesáti tisíci. TOP 09 má asi 3500, babišovci kolem 2700 členů a Úsvit po odchodu Tomia Okamury a Radima Fialy sedm členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám