Hlavní obsah

ANO o post politického náměstka na ministerstvu zahraničí usilovat nebude

Hnutí ANO nebude usilovat o post politického náměstka na ministerstvu zahraničních věcí. V pořadu Partie televize Prima to v neděli uvedl šéf hnutí a ministr financí Andrej Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Upřesnil tak dřívější vyjádření europoslance a odborného mluvčího ANO pro zahraniční politiku Pavla Teličky, podle nějž se chce hnutí více zajímat o personální změny na ministerstvu i o českou zahraniční politiku, která je údajně málo aktivní.

„O politického náměstka na ministerstvu zahraničních věcí usilovat nebudeme. My tam máme náměstka (Martina) Tlapu. Myslím, že dělá dobře tu ekonomickou diplomacii,” řekl Babiš.

Politický náměstek by podle něj „neměl de facto žádnou kompetenci”. Tlapa má vedle ekonomické diplomacie na starosti také mimoevropské země.

„S panem (ministrem zahraničí Lubomírem) Zaorálkem mám velice korektní vztahy. Je pozitivní, že koaliční vláda má jednotnou zahraniční politiku, proevropskou. Pan prezident taky. Takže tam nevidím nějaký střet,” doplnil Babiš.

Europoslanec Telička ve čtvrtek uvedl, že chce s ministrem Zaorálkem (ČSSD) hovořit o nové koncepci zahraniční politiky České republiky. Její současnou podobu označil za „statickou a málo proaktivní”. Česko by se podle něj také mělo více podílet na činnosti mezinárodních organizací a spoluvytvářet konkrétní mezinárodní politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám