Hlavní obsah

Obří účet za ProMoPro: 848 miliónů korun

Právo, Karolina Brožová
Praha

Za chybu vlády Mirka Topolánka (ODS) musí zaplatit pokutu kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten ve středu rozhodl z vládní rozpočtové rezervy uvolnit 848 miliónů korun. To je částka, kterou finanční úřad vyčíslil jako škodu za to, že Úřad vlády v roce 2008 udělil firmě ProMoPro zakázku bez výběrového řízení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kauza ProMoPro je jedním z největších kostlivců, který zde po sobě zanechaly pravicové vlády,“ uvedl v prohlášení Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Hned po nástupu mé vlády jsem pověřil vedoucího Úřadu vlády, aby se problémem intenzívně zabýval a učinil všechny kroky a prověřil všechny možnosti, jak zmírnit škodu v této věci. Bohužel jsme nyní ve fázi, kdy vládě nezbývá nic jiného, než za chybu našich předchůdců zaplatit,“ dodal.

Vloni Úřad vlády mluvil o 500 miliónech pokuty a říkal, že se odvolá. Pokud teď mluví o 800 miliónech
Alexander Vondra, exministr

Celková výše škody je 848 miliónů korun, původně však finanční úřad požadoval podle materiálů vlády, které má Právo k dispozici, částku ve výši 1,1 miliardy korun. Z toho za porušení rozpočtové kázně byl výměr zhruba 550 miliónů korun a na penále za prodlení s odvodem za porušení rozpočtové kázně byla vyměřena zhruba stejná částka.

Úřadu vlády se podařilo tuto částku snížit žádostmi o odvolání a o prominutí.

Protože rozpočet celého úřadu činí 889 miliónů, byla by i úhrada sumy 848 miliónů likvidační. Vláda proto 748 miliónů uvolní z rezervy a zbylých 100 miliónů pošle z nespotřebovaných výdajů v rámci úspor minulých let Úřad vlády.

„Na chod úřadu pokuta mít vliv nebude. Jen jsme museli odložit některé akce z položky oprava, údržba,“ vysvětlil ve středu Právu šéf Úřadu vlády Pavel Dvořák.

Už v červnu 2013 úřad zaplatil pokutu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve výši 1,2 miliónu za to, že zadal veřejnou zakázku firmě ProMoPro v jednacím řízení bez uveřejnění.

Stát zaplatí státu

Exministr pro evropské záležitosti Alexander Vondra (ODS), který měl v době českého předsednictví Evropské unii zakázku na starosti, se domnívá, že je placení téměř miliardy korun nesmyslné.

Pokud by se nám podařilo soud vyhrát a škodu vymoci, tak by se tyto peníze vrátily do státního rozpočtu.
Pavel Dvořák, šéf Úřadu vlády

„Je to naprosto absurdní. Vloni Úřad vlády mluvil o 500 miliónech pokuty a říkal, že se odvolá. Pokud teď mluví o 800 miliónech, vypadá to, že se odvolal buď špatně, nebo si hraje s ministerstvem financí s cílem ovlivnit jednání soudu, který ještě ani nerozhodl v první instanci. Nerozumím tomu,“ napsal Právu Vondra v SMS.

Úřad vlády to podle něj nic nestojí, „jsou to peníze mezi státem“.

Obžalovaných je v kauze 12 úředníků. „Pokud by se nám podařilo soud vyhrát a škodu vymoci, tak by se tyto peníze vrátily do státního rozpočtu,“ vysvětlil Právu šéf úřadu Dvořák.

Společně s ministerstvem financí to byl právě on, kdo návrh řešení vládě předložil. „Kauza ProMoPro byl největší problém, který jsme zdědili. Zabývali jsme se tím celý rok. Podali jsme třináct různých podání, na základě kterých jsme se snažili minimalizovat škody,“ řekl Právu.

Soud ještě neskončil

ProMoPro získalo v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví EU. Stát, jako poškozený, škodu tehdy vyčíslil na 938 miliónů korun. Obžalovaných je 12 lidí, z toho tři bývalí vysoce postavení státní úředníci. Hrozí jim až desetileté tresty vězení. Soud začal na podzim loňského roku, ale ještě nerozhodl.

Bývalý šéf Úřadu vlády, který smlouvu s firmou ProMoPro podepisoval, Jan Novák, obviněn nebyl. Od 1. dubna letošního roku pracuje jako ředitel administrativní sekce na Pražském hradě. Bez obvinění vyvázl i Vondra, u soudu vystupuje pouze jako svědek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám