Hlavní obsah

Sněmovní volby by s převahou vyhrálo hnutí ANO

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Preferenční dostihy pokračují. Babišovo hnutí ANO se opět vzdálilo nejsilnější vládní straně ČSSD. Podle průzkumu Trendy Česka, který pro Českou televizi vypracovala TNS Aisa, by babišovci v březnu získali téměř o deset procentních bodů víc než ČSSD.

Březnové volební preference do Sněmovny

Článek

ANO by dostalo 29 procent a podle propočtu Práva by mohlo mít ve Sněmovně 71 mandátů, zatímco ČSSD by se musela smířit se ziskem 19,5 procenta a 49 poslanci. Sociální demokracie proti únoru ztratila tři procenta. Obě strany by nicméně mohly spolu pohodlně vládnout.

Průzkumy různých agentur z minulého týdne však přinášely výsledky jako na houpačce. Podle průzkumu STEM by ANO získalo 30,3 procenta a sociální demokracie by obdržela 18,7 procenta. Jenže agentura Median hlásila, že by obě vládnoucí strany dostaly ve volbách shodně 21,5 procenta.

Podle volebního modelu TNS Aisa posílili komunisté, kteří by měli 13,5 procenta a 31 poslanců. To, co v březnu ztratila ČSSD, tedy tři procentní body, získali komunisté.

Pravicová opozice TOP 09 a ODS je shodně na devíti procentech a devatenácti poslancích. ODS ale o 1,5 procenta posílila, zatímco Schwarzenbergova strana naopak ztratila.

Do Sněmovny by se ještě dostala KDU-ČSL, kterou by volilo 6,5 procenta lidí, a měla by jedenáct poslanců.

Rozhádaný Úsvit by se s třemi procenty do parlamentu už nedostal. Z malých stran mírně posílila Strana zelených a Strana svobodných občanů, jejichž preference se pohybují okolo dvou procent, oslabili naopak Piráti.

Reklama

Výběr článků

Načítám