Hlavní obsah

Zlatý oříšek pro mimořádně talentované děti získali šachista, astronom i hudebnice

Novinky, mak
Praha

Čtyřnásobný mistr ČR v krasobruslení Matyáš Bělohradský, fenomenální šachista Jiří Liška, který je mnohonásobným mistrem ČR v šachu a rapid šachu, nebo několikanásobný mistr ČR v rychlostní kanoistice David Volák. To jsou jen některé talenty, které objevil 16. ročník soutěže Zlatý oříšek.

Zlatý oříšek pro mimořádně talentované děti získali šachista, astronom i hudebniceVideo: Novinky

 
Článek

Soutěž znovu odhalila desítku mimořádně talentovaných dětí ve věku 6 až 14 let. Do celostátního kola se jich přihlásilo celkem 192. Odměnou za talentová vystoupení byla soška Zlatý oříšek a 10 tisíc korun. Výhru získali nejen sportovci a nadaní hudebníci, ale také žáci 5. třídy ZŠ Kunovice, kteří rádi pomáhají druhým.

„Pomáháme lidem se zdravotním postižením, chodíme je navštěvovat. Vysvětlili jsme jim, co je internet a naučili je pracovat na interaktivní tabuli. Chtěla bych být do budoucna doktorka a dále pomáhat lidem,“ řekla Novinkám Lucie Kydlíčková ze ZŠ Kunovice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kromě dětí úspěšných ve sportovních či uměleckých disciplínách porotu zaujal například všestranný chlapec Jiří Vala, který jako nadšený astronom a matematik reprezentoval v roce 2014 Českou republiku na Mezinárodní astronomické olympiádě v Kyrgyzstánu. Další vítězkou je čtrnáctiletá Kristýna Pokorná, která v současné době připravuje k vydání 3. díl své knížky pro děti s vlastními ilustracemi.

Velké zastoupení měli na soutěži také hudebníci. Všestranná muzikantka Markéta Hejdová hraje na kytaru, klavír a flétnu, zpívá, skládá dokonce vlastní písně, které uplatňuje v duu se svou sestrou. Dvanáctiletý Martin Kot vyniká ve hře na akordeon.

„Hrál jsem v Německu, v Polsku, v Chorvatsku, v Itálii a v různých městech České republiky. Rád bych ještě vystoupil v ruském St. Petěrburgu, kde je prestižní mezinárodní soutěž, na kterou se chystám příští rok,“ sdělil své největší přání Martin Kot.

Ocenění si odnesli například i úspěšný sportovec Jonáš Forejtek, který je halový mistr ČR v tenisové dvouhře a čtyřhře a mistr ČR v obřím slalomu, nebo sólová tanečnice ve stylu latinoshow Natálie Romportlová.

Soutěž podporuje cílevědomost 

Zlatý oříšek je největší projekt na vyhledávání a všestrannou podporu aktivních, nadaných a úspěšných dětí České republiky.

„Zlatý oříšek je unikátní projekt, který děti učí překonávat nové překážky, podporuje jejich cílevědomost, aktivitu, nabízí dětem nové příležitosti a pomáhá vytvářet dětské vzory. Je to odrazový můstek k nové dimenzi úspěchu, který by si nadané a šikovné děti České republiky neměly nechat ujít,“ uvedl organizátor a předseda správní rady nadačního fondu Zlatý oříšek Jiří Kotmel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám