Hlavní obsah

V Budějovicích domluvili koalici, ČSSD je ze hry

Právo, Vladimír Vácha
České Budějovice

V Českých Budějovicích povládne v příštích čtyřech letech koalice ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL. Rozhodlo o tom páteční noční jednání. Pro ANO byl nepřijatelný požadavek ČSSD, aby v radě města měli sociální demokraté pět zástupců stejně jako ANO a soc dem. navíc získala pro Miroslava Jocha post primátora.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Budova českobudějovické radnice

Článek

„Vyjednávací tým vyhověl požadavku členské základy a dohodl se na vytvoření koalice s Občany pro Budějovice (OPB), KDU-ČSL a TOP 09. V radě budeme mít pět zastupitelů, OPB čtyři a lidovci s TOP 09 po jednom. Primátorem bude zastupitel za ANO,“ shrnul stručně výsledek noční dohody lídr ANO Jiří Svoboda. Právě on má na základě uzavřené dohody stanout v čele města.

ČSSD skončila v komunálních volbách až druhá za vítězným ANO.

Svoboda dodal, že ještě před tím, než proběhlo jednání s ČSSD, se sešel městský sněm ANO. Odmítl zmíněný požadavek ČSSD a otevřel možnost rozhovorů s dalšími dvěma stranami OPB a TOP 09.

Na dotaz Práva, jak obsadí koalice další posty v radě, uvedl, že o tom se bude jednat v sobotu.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Po sečtení hlasů bylo ve tvářích lídra ANO Jiřího Svobody (vpravo) a dalších dvou kandidátů Lucie Kozlové a Petra Štěpánka vidět uspokojení.

Znamená to, že nově vzniklá koalice bude mít v 45členném zastupitelstvu 27 mandátů – ANO dvanáct, OPB osm, TOP 09 čtyři a KDU-ČSL tři.

V opozici tak skončí ambiciózní ČSSD s devíti mandáty, KSČM se šesti a ODS se třemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám