Hlavní obsah

Vláda odmítla návrh KSČM na zrušení zákazu dodávek íránské elektrárně

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu odmítl návrh poslanců KSČM na zrušení zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr. Návrh na zrušení zákona z roku 2000 by byl podle vlády negativním signálem vůči mezinárodnímu společenství. O materiálu rozhodnou poslanci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo).

Článek

„Íránský jaderný program není ani v současné době zcela bez kontroverzí. V tomto kontextu vláda považuje zákaz jakéhokoliv podílu českých firem na výstavbě, modernizaci či provozu elektrárny za nadále ospravedlnitelný,“ píše se v dokumentu.

Zákon o zákazu dodávek reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko vybavit elektrárnu vzduchotechnikou. Plánovaný obchod tehdy kritizovaly Velká Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Norma zakazuje českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s budovanou elektrárnou v Búšehru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

KSČM zkouší zákon zrušit již potřetí

Komunisté tvrdí, že zákon již není aktuální, protože elektrárna je hotová a žádné české podniky již nemůžou své případné dodávky uskutečnit. Vláda ale s odkazem na dostupné informace tvrdí, že dostavěn je zatím jen jeden ze čtyř plánovaných bloků elektrárny a zákon se týká i případných modernizací zařízení v budoucnu.

Pokud by byla norma zrušena, nebylo by už zřejmě možné postihnout firmy, u nichž by se zpětně zjistilo, že jej v době platnosti porušily, uvádí předběžné stanovisko. Připomíná taky omezení pro vývoz jaderných technologií do Búšehru přijatá Evropskou unií.

KSČM předložila návrh na zrušení zákona už potřetí. V minulosti s ním ve Sněmovně neuspěla. Zákonodárci rozhodnou i o nynější předloze.

Elektrárnu Írán vybudoval s ruskou pomocí a popírá, že by byla zástěrkou k vývoji jaderné zbraně. Íránská média nedávno informovala, že Moskva a Teherán se blíží podpisu dohody o stavbě dvou nových jaderných bloků v Búšehru.

Reklama

Výběr článků

Načítám