Hlavní obsah

Klausův bývalý právník žaluje Zemana o milión korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf naplnil po sedmi měsících své varování z letošního jara a zažaloval hlavu státu Miloše Zemana, prezidentskou kancelář a kancléře Vratislava Mynáře o omluvu a miliónové odškodnění.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Vadí mu, že byl v dubnu kancléřem Vratislavem Mynářem v rozhovoru pro Právo označen za jednoho z autorů amnestie, která přivedla na svobodu tisíce zločinců a stovky tunelářů osvobodila od trestního stíhání.

„Mohu potvrdit, že jsem se touto záležitostí u nás na Hradě zabýval. A mohu říct, že toto dítě nemá jen jednoho otce, pana prezidenta Klause, ale má těch otců několik. Praví otcové amnestie jsou pan Jakl, pan Hájek a pan Hasenkopf, což je právník u nás na Hradě,“ řekl v dubnu Mynář Právu. [celá zpráva]

Výsledek sporu: autorem je Klaus

Jmenovaní muži ale autorství amnestie odmítli. Hasenkopf přitom pohrozil, že vůči Hradu zváží právní kroky. Naopak argumentoval, že amnestii připravilo ministerstvo spravedlnosti. To zase popřel tehdejší šéf tohoto resortu Pavel Blažek (ODS).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pavel Hasenkopf

Do sporu se vložil i prezident Miloš Zeman, který potvrdil Mynářova slova. Hasenkopf reagoval tím, že za autora označil právníka Zdeňka Koudelku. Ten nevyloučil, že „nějakou amnestii psal (...) nicméně ta amnestie vypadala úplně jinak než ta konečná“.

Spor po několika týdnech skončil, když někdejší Klausův tajemník Ladislav Jakl řekl, že autorem amnestie je Klaus, který se zúčastnil příprav textu amnestie spolu s Jaklem a dalšími lidmi. „Všechna dílčí rozhodnutí přijímal pan prezident. Není jen de iure autorem, ale i de facto,“ uvedl tehdy Jakl.

Reklama

Výběr článků

Načítám