Hlavní obsah

Kalouska ani Okamuru poslanci místopředsedou Sněmovny nezvolili

Aktualizováno

Místopředsedy Sněmovny byli v prvním kole zvoleni Jaroslava Jermanová (ANO), Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL a komunista Vojtěch Filip. Do dalšího klání o poslední místopředsednické křeslo postoupili Miroslav Kalousek (TOP 09) a Tomio Okamura (Úsvit). Ve druhém kole nebyl zvolen ani jeden z nich. Kalousek následně v České televizi oznámil, že znovu kandidovat nebude.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zvolené vedení (zleva) místopředseda Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL, místopředsedkyně Jaroslava Jermanová z hnutí ANO, předseda Jan Hamáček z ČSSD a místopředseda Vojtěch Filip z KSČM na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

Jermanová a Filip získali shodně 151 hlasů, Bělobrádek 133, oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

"Samozřejmě, že mám velkou radost a přijímám to s velkou pokorou. Je to velká výzva, ale myslím, že to půjde dobře," řekla po volbě Jermanová. "Vážím si důvěry a evidentně byly dodrženy dohody, takže jsem tomu rád," podotkl Bělobrádek.

Ze hry naopak vypadla nominantka ODS a bývalá předsedkyně komory Miroslava Němcová, která získala 53 hlasů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jaroslava Jermanová (ANO)

V čele Sněmovny ji vystřídá sociální demokrat Jan Hamáček, na jehož podpoře se dohodly strany rodící se koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Okamura v prvním kole dostal 76 hlasů, Kalousek 62. Kalousek zhodnotil svůj výsledek z prvního kola tak, že odpovídá složení komory a obavám některých politických soupeřů z jeho přednostního slova v diskusi. "Já to nechápu jako soutěž mezi mnou a Tomiem Okamurou, spíš to chápu jako úroveň úsudku našich kolegů v Poslanecké sněmovně," komentoval Kalousek.

Ani on ani Okarura ale ve druhém kole nebyli zvoleni, žádný z nich nedostal nadpoloviční počet hlasů. Pro Kalouska hlasovalo 73 poslanců, pro Okamuru 75. Další volba bude následovat na další schůzi.

Současná podoba vedení Sněmovny
předseda
Jan Hamáček (ČSSD)
místopředsedové
Jaroslava Jermanová (ANO)
Vojtěch Filip (KSČM)
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Filip je místopředsedou potřetí

Osmapadesátiletý Filip byl místopředsedou dolní komory už v letech 2002-2010. Poslancem je od roku 1996.

To Jermanová a Bělobrádek jsou poslanci poprvé. Třiačtyřicetiletá Jermanová byla dříve starostkou Krhanic na Benešovsku, do Sněmovny neúspěšně kandidovala za ODS v roce 2010. Nyní je předsedkyní středočeské organizace ANO.

Šestatřicetiletý Bělobrádek je předsedou KDU-ČSL, stranu dokázal ve volbách vrátit do Sněmovny.

Poslanci na ustavující schůzi rovněž rozhodli, že počet sněmovních výborů se měnit nebude. Neprošel tak návrh hnutí ANO na sloučení výboru pro obranu a bezpečnostního výboru.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek byl 6. ledna 2013 hostem diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám