Hlavní obsah

TOP 09 se smiřuje se slabým výsledkem

– Praha • Aktualizováno
Právo, dan

Po sečtení deseti procent hlasů by TOP 09 získala necelých devět procent hlasů. Na výrazech politických představitelů bývalé vládní strany je znát lehké zklamání. Výsledek nechtějí příliš komentovat s tím, že po sečtení velkých měst bude lépe.

Karel Schwarzenberg hodnotí úspěch ANO Andreje BabišeVideo: Novinky

 
Článek

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl Právu, že se smiřuje s hubeným výsledkem.

„Už když jsme přebírali reformní ministerstva, jsem odhadoval, že nám to popularitu nepřinese. Když přijdeme o třetinu voličů, tak se nebudu divit,“ uvedl.  V minulých volbách získala TOP 09 kolem 17 procent.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Volební štáb strany TOP 09 v Praze, druhý den voleb do Poslanecké sněmovny 26. října. Předseda Karel Schwarzenberg přichází do štábu.

Schwarzenbergovi nevadí, že nezvítězili, ale že prohráli s Babišem. „Kdyby nás porazili lidovci, nebo ODS, tak by mi to nevadilo, tak jako, že to byl pan Babiš. To mě štve,“ řekl Právu šéf TOP 09.  Vládu, v které by byl Babiš, podporovat nehodlají a půjdou do opozice.

Podle Schwarzenberga je velkým vítězem voleb právě hnutí ANO Andreje Babiše. Uvedl, že se podle něj spojí se soc. dem. a KSČM a tyto strany podle Schwarzenberga vytvoří vládu. Babiš ale uvedl, že jeho hnutí do vlády nepůjde.

Lídr ANO Andrej Babiš odmítl koalici s ČSSDVideo: Novinky

Kalousek se opozice nebojí

Také první místopředseda strany Miroslav Kalousek si začíná zvykat, že ztratili voliče. „No nic, jsme v poločase, a budeme se rvát dál,“ řekl Právu

Kalousek Právu řekl, že se opozice nebojí. „Chci našim voličům vzkázat, že umíme hrát i v oslabení, a důvěra, kterou nám dali, nebude promarněna,“ uvedl Kalousek. Výsledek hnutí ANO chápe „jako reflexi poptávky po populismu a o ztrátě historické paměti“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám