Hlavní obsah

Peake: Z obrany mě odvolali, protože jsem s Nagyovou nekonzultovala své kroky

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalá místopředsedkyně vlády a exministryně obrany Karolína Peake ve čtvrtek dorazila k výslechu v kauze bývalé spolupracovnice někdejšího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Po výslechu řekla, že hovořila především o svém krátkém působení v roli ministryně obrany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karolína Peake

Článek

Výslech bývalé místopředsedkyně vlády skončil asi po dvou hodinách. Peake poté novinářům řekla, že s policií řešila hlavně kauzu zneužití vojenského zpravodajství a své osmidenní působení ve funkci ministryně obrany.

„Je pravda, že i Jana Nagyová mi v osobním rozhovoru řekla, že jedním z důvodů mého odvolání byla skutečnost, že jsem s ní nekonzultovala své personální kroky ve vedení resortu,“ řekla Peake.

Vysvětlení pro Nečasovu hysterii

„Pro mě je celá kauza Nagyové v první řadě vysvětlením toho naprosto neuvěřitelně hysterického chování Petra Nečase poté, co jsem odvolala Vlastimila Picka (z funkce náměstka ministryně obrany, pozn. red.) a udělala některé personální změny na ministerstvu, za kterými si dodnes stojím a které jsem, pravda, nekonzultovala s Janou Nagyovou,“ řekla novinářům při příchodu na policii před svým výslechem Peake.

Netuší prý, jestli měl Picek povědomí o zneužití  vojenské tajné služby tehdejší šéfkou kabinetu  premiéra.

„Do hlavy mu nevidím a nechci mu dělat černé svědomí,” dodala Peake.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v polovině června zasahoval na Úřadu vlády a následně bylo obviněno osm lidí. Dva případy, jejichž spojnicí měla být Nagyová, policie vyšetřuje společně. V prvním mělo dojít k politické korupci trojice poslanců ODS, ve druhém měla Nagyová zneužít vojenské zpravodajství k neoprávněnému sledování.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka strany LIDEM Karolína Peake po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nagyová na kongresu ODS v listopadu 2012

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlastimil Picek

Nejvyšší státní zastupitelství následně stíhání exposlanců kvůli verdiktu Nejvyššího soudu zrušilo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám