Hlavní obsah

Ištvan: Pustíme je všechny, konec stíhání to ale nemusí znamenat

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu, že exposlanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa jsou vyňati z působnosti orgánů činných v trestním řízení, už převzal vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. Podle jeho slov se verdikt vztahuje na všechny tři bývalé zákonodárce včetně Fuksy, který své stíhání u Nejvyššího soudu nenapadl. Ištvan Právu řekl, že propuštěni by měli být ještě během úterý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivo Ištvan.

Článek

„Nepochybně se (rozhodnutí) vztahuje na všechny tři poslance,“ uvedl Ištvan.

„V každém případě dnes (v úterý) obviněné propustíme z vazby na svobodu, protože otázky ujasnění si, v jakém rozsahu lze aplikovat rozhodnutí Nejvyššího soudu, případně na která konkrétní jednání se vztahuje, rozhodně nechceme vést k tíži osob, jejichž osobní svoboda je omezena,“ ujistil žalobce.

Zároveň však zdůraznil, že verdikt nemusí znamenat úplné zastavení údajně korupční kauzy.

„Nejvyšší soud jednoznačně nezpochybnil možnost postihu poslanců za činnost v souvislosti s výkonem jejich mandátu,“ prohlásil Ištvan. „Jednak uvádí, že z usnesení o zahájení trestního stíhání neplyne, že by se skutek měl stát mimo půdu Poslanecké sněmovny a jejích orgánů, a proto nemá důvod odchýlit se od předchozího rozhodnutí ve věci Bárta–Škárka. Následně uvádí, že okolnosti, za jakých se poslanec poslaneckého mandátu vzdal, a co ho k tomu vedlo, mohou být případným předmětem dalšího šetření orgánů činných v trestním řízení,“ dodal.

Na policii a státním zastupitelství tak nyní bude, aby prokázala, zda se trojice zákonodárců v rámci vyjednávání o lukrativních postech výměnou za opuštění mandátu omezila pouze na chráněnou půdu Sněmovny nebo svá jednání vedla i mimo parlament.

„To rozhodnutí není úplně jednoznačné a zřejmě bude třeba, aby Vrchní státní zastupitelství v Olomouci upřesnilo návrh, který bude Nejvyššímu soudu zaslán, aby rozhodl, jestli jsou obvinění vyňati i v případě, že by se šetřeného jednání dopustili mimo půdu Poslanecké sněmovny,“ řekl Právu doslova Ištvan.

Anketa

Čím je podle vás případ bývalých poslanců ODS?
standardní politickou dohodou
13,9 %
korupcí
86,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34978 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám