Hlavní obsah

Ministr pro boj s korupcí v mé vládě nebude, má jasno Rusnok

Praha
Aktualizováno

Designovaný premiér Jiří Rusnok nehodlá obsadit členem své vlády post vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake (LIDEM) ani ministerskou funkci šéfa Legislativní rady vlády po Petru Mlsnovi (za LIDEM). „Jako ministerská místa určitě zaniknou,” řekl novinářům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nově jmenovaný premiér úřednické vlády Jiří Rusnok

Článek

Rusnokův kabinet by tak měl mít místo současných 17 pouze 15 členů. Zároveň totiž odmítl slučování některých ministerských úřadů. „Každé ministerstvo bude mít svého šéfa, není čas na podobné reorganizace," řekl Rusnok.

Legislativní rada vlády podle ministerského předsedy zůstane zachována, ale povede ji náměstek ministryně spravedlnosti. Nad zachováním úřadu boje proti korupci ale ještě visí otazník. "Na ten úřad boje proti korupci, na to se musíme podívat. To se přiznám, že mi není moc úplně detailně známo, jak to vlastně ta organizační struktura vypadá," dodal Rusnok.

Podporu ve Sněmovně nemá

Rusnok přiznal, že zatím nemá podporu žádné sněmovní strany pro svou vládu, aby získala důvěru dolní komory. Na její vyjednání je prý času dost, řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

"Kdybych říkal, že nezískám důvěru, nemusím tam sedět," dodal. Rusnok zároveň nechtěl komentovat, zda by i na druhý pokus přijal od prezidenta Miloše Zemana pověření sestavit a vést vládu v případě, pokud jeho nyní formovaný kabinet důvěru nezíská. "O té věci jsem nepřemýšlel, mám teď jiné starosti. Nemíním teď na toto téma spekulovat," uvedl.

Premiér to uvedl v souvislosti s vyjádřením budoucího ministra vnitra Martina Peciny, podle něhož by byl Rusnok opakovaně jmenován šéfem kabinetu. "Nevím, kde to Martin Pecina vzal, takovou informaci nemám," uvedl Rusnok s tím, že s prezidentem o tom nemluvil.

Prezident dříve naznačil, že by na druhý pokus zvažoval možnost dát šanci koaličnímu kabinetu v čele s Miroslavou Němcovou (ODS), která deklarovala podporu 101 poslanců. O svůj nárok na sestavení vlády, pokud Rusnok neuspěje, se v pátek přihlásila i ČSSD. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je to motivováno snahou zabránit koalici v pokračování vlády.

Dostavba Temelína počká

Odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) se shodl s odstupujícím ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) na tom, že rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny Temelín by se měla odložit. Ani Rusnok nepočítá s tím, že by jeho vláda tato rozhodnutí činila.

"Stavět se začne někdy v roce 2018, 2019 nebo později. Několik měsíců, o které se rozhodnutí posunou, tak na strategickém záměru nic nezmění," uvedl Rusnok.

"Dokončit jednání není nutné ultrarychle, je třeba ho dokončit dobře. Tak, aby byla co nejlepší nabídka, abychom byli ve standardním postavení, kdy budeme mít v Bruselu jasné podmínky," doplnil Kuba. Stále je podle něj při vyjednávání prostor pro snížení ceny. Prodloužení tendru na dostavbu Temelína v rámci měsíců může být výhodné, dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám