Hlavní obsah

Zeman chce mít ze Štětína český přístav, polský prezident není proti

Novinky, Jiří Ovčáček (Varšava)

Prezident Miloš Zeman v pátek ve Varšavě prohlásil, že by se polský Štětín mohl stát po vybudování kanálu Dunaj-Odra českým přístavem. Jeho polský protějšek Bronislaw Komorowski si vybudování kanálu dokáže představit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

Zeman se v projevu na ekonomickém fóru ve Varšavě vyslovil pro to, aby se Štětín „stal vedle Hamburku jedním z českých přístavů“. A to po vybudování kanálu Dunaj–Odra. V této souvislosti český prezident uvedl, že byla kanálu vyslovena podpora i v Rakousku během jednání, které tam vedl.

Komorowski prohlásil, že si vybudování kanálu dovede představit. Bez vyspělé dopravní sítě se podle něj nedá obchodovat.

Foto: Mapy.cz

Zeman si také posteskl, že v polských Katowicích zarůstá travou širokorozchodná trať. Ta by přitom podle něj mohla být využita pro dopravu zboží z Číny a do ní nebo do Jižní Koreje a z ní. Podle českého prezidenta by přeprava po železnici byla o třetinu rychlejší a levnější než lodní doprava. Poukázal navíc na dohodu mezi Slovenskem a Rakouskem o prodloužení širokorozchodné trati z Čierné pri Čope do Vídně.

Český prezident pak Polsku osobně nabídl, aby pro účely své armády zakoupilo nákladní vozy Tatra. „Nabízím nejlepší nákladní offroady Tatra,“ řekl. Zeman lobboval i za to, aby polští podnikatelé investovali v ČR. „Velmi bych si přál, aby se zkušení a úspěšní polští manažeři co nejvíce podíleli na investiční aktivitě v ČR,“ uvedl s tím, že se nesmí zapomínat právě na výměnu investic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám