Hlavní obsah

Zemanovi jde o vlastní prospěch, i kdyby se měl spojit s čertem, míní kardinál Vlk

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Kardinál Miloslav Vlk podpořil v prezidentských volbách Karla Schwarzenberga. Miloš Zeman podle něj usiluje zejména o vlastní prospěch. Kardinál zároveň vyzval voliče, aby přišli k volebním urnám.

Foto: Petr Horník, Právo

Kardinál Miloslav Vlk

Článek

„Ve společnosti lidí nenajdeme „andělského“, úplně bezchybného kandidáta. A tak ať uvažujeme, jak chceme, jediným kandidátem pro současnou volbu je pro nás a pro ty, komu leží dobro společnosti na srdci, pan Karel Schwarzenberg,“ prohlásil Vlk.

Na adresu Miloše Zemana nešetřil kritikou. Vadí mu zejména to, že se ucházel u komunistů o podporu. „Jestliže je někdo schopen se ponížit a prosit o volební podporu reprezentanty minulého totalitního systému padesátých i pozdějších let, kteří způsobili tolik zla v naší nedávné minulosti, ukazuje, že mu jde především o dosažení vlastního cíle za jakoukoliv cenu,“ řekl.

Negativní kampaň usnadňuje rozhodování

Ohradil se proti kampani, která se v posledních dnech přiostřuje. Podle něj to ale zjednodušuje rozhodování, neboť kandidát, který se nebojí užít v kampani i negativní zbraně, "ukazuje, že mu jde především o získání vlastního prospěchu za každou cenu, i kdyby se měl spojit s ‚čertem’“.

Kardinál zároveň vyzval voliče, aby přišli k volbám. „Je třeba se nenechat strhnout emocemi, dobře rozvažovat, vzít rozum do hrsti, sebrat odvahu a opravdu jít k volbám. Arogancí poslední fáze kampaně a špinavými metodami polopravd a lží některých jejích aktérů se nenechat odradit,“ napsal.

Duka se nevyjádřil

Arcibiskup Dominik Duka zatím nikoho jmenovitě nepodpořil. Na dotaz Novinek, zda se veřejně přikloní k nějakému kandidátovi, odkázal mluvčí České biskupské konference Aleš Pištora na prohlášení konference z 15. ledna. V něm stojí: „Věříme, že k druhému kolu prezidentských voleb všichni přistoupíme se stejnou vážností a svůj hlas dáme tomu kandidátovi, od kterého očekáváme, že jako státník naplní vědomí odpovědnosti za zemi, dokáže důvěryhodně reprezentovat naši kulturu a opírá se o vnitřní morální kodex.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus (vlevo) zavítal na pražské arcibiskupství, aby se setkal se členy biskupské konference.

Ani biskupové neřekli, koho v prezidentské volbě podporují. V prohlášení, které vydali před středečním obědem s prezidentem Václavem Klausem, nicméně naznačili, že je jim zřejmě bližší Schwarzenberg. „Toto setkání spadá do zjitřené doby, neznamená podporu biskupů vyjádřením a postojům prezidenta republiky ve volební prezidentské kampani,“ stojí v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám