Hlavní obsah

V mešitě v Brně mají zbraně, tvrdí bývalý muslim a ukázal fotky s airsoftovou puškou

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Zděšení zavládlo mezi brněnskou muslimskou komunitou. Mohou za to čtyři roky staré snímky, které na svůj blog vyvěsil bývalý člen této komunity Lukáš Lhoťan. Na fotografiích pózuje další někdejší člen komunity, "protižidovský kazatel" Lukáš Větrovec s airsoftovou puškou přímo v modlitebně brněnské mešity. Muslimové mají strach, že by se fotografie mohly stát rozbuškou ke konfliktu.

Foto: Archiv Lukáše Lhoťana

Lukáš Větrovec v prostorách brněnské mešity s airsoftovou puškou

Článek

Na snímcích je zachycen Větrovec s puškou na kuličky v póze "bojovníka".

"Fotografie se mi podařilo získat od jednoho člověka z okruhu brněnských muslimů a ukazují něco, co můžete považovat za blbnutí mladého kluka, ale také možná i za ukázku něčeho mnohem vážnějšího," píše Lhoťan na svém blogu na serveru iDnes. V titulku hovoří o ozbrojených muslimech v brněnské mešitě, v článku samotném ale sám připouští, že zbraň je jen model. "Ale rozhodně nezapomeňte na propagandu předsedy Islámské nadace Muneeba Hassana Alrawiho o tom, že islám je mír a láska," dodává.

Lhoťan k muslimské víře před léty podle vlastních slov konvertoval a rád se za muslima vydával. Muslimové ho ale nakonec ze svých řad vyloučili.

Je to hra s ohněm, obává se Alrawi

"Lhoťana známe už velmi dlouho, a i když víme, že je schopný všeho, aby se zviditelnil nebo mstil, tak tohle nás doslova vyděsilo. Ti lidé si vůbec neuvědomují, s čím si zahrávají, jak poškozují nejen nás, ale i celou společnost, prakticky celou zemi," řekl Právu předseda islámské nadace Muneeb Hassan Alrawi.

Foto: Archiv Lukáše Lhoťana

Lukáš Větrovec v prostorách brněnské mešity s airsoftovou puškou

"V době, kdy nenávist má mnoho podob a kdy se najde bohužel vždy dost lidí, aby se bez přemýšlení dali nenávistí řídit, je to doslova hra s ohněm. Samozřejmě jsme vůbec netušili, že něco takového existuje a že vůbec mohl někdo něco takového vymyslet či zrealizovat,“ dodal Alrawi.

"Musím zdůraznit, že zmíněnou airsoftovou zbraň si pan Lhoťan přinesl do mešity bez našeho vědomí a také celou inscenaci, která způsobila tolik nepříjemností, svévolně sehrál. My se od takového jednání jednoznačně distancujeme," řekl Právu Alrawi.

Muslimové v ČR teď podle něj prostřednictvím právníků hledají cestu, jak toto jednání, které může mít i znaky obecného ohrožení, zažalovat. "Jde také o nejhorší znesvěcení naší modlitebny v Brně, byť šlo jen o makety. Vždyť my nedovolujeme, aby se ani hračky v podobě zbraní objevovaly v dětském koutku, který je součástí mešity," doplnil Alrawi.

Muslimové budou méně důvěřiví

Jednání Lhoťana, který se změnil z příznivce muslimské víry na jejího kritika, navíc podle Hassana vedlo k tomu, že muslimové už nemohou být tak benevolentní ke svým sympatizantům.

"Sice už chápu, proč například židé znají jakési zkouškové období, ale my nechceme nikoho zkoušet. Vztah víry je vždy mezi každým člověkem a Bohem, nicméně už jsme mnohem opatrnější v přístupu k lidem, kteří k nám dochází. Rozhodně už nikdo nemůže zůstat v modlitebně sám či tam dokonce přespat, jak jsme to dřív umožňovali i vzhledem k tomu, že šlo někdy i o lidi, kteří přijeli do Brna z větší dálky. Důvěra se nám nevyplatila. A vlastně i toto jednání vzniklo v době, kdy jsme těm lidem zcela důvěřovali a nechali je v modlitebně samotné,“ uzavřel Hassan.

Jednání rozhodně nepovažuje jen za klukovinu, byť tak možná původně vzniklo, ale cítí ho jako útok na vše, o co se podle něj mírumilovná muslimská komunita už nejméně patnáct let v ČR snaží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám