Hlavní obsah

Topolánek: ODS si vybrala variantu transsibiřská magistrála

Novinky, Jiří Ovčáček

Bývalý premiér a předseda občanských demokratů soudí, že si ODS na víkendovém kongresu vybrala jím zavrženou variantu vývoje "transsibiřská magistrála", kdy se vedení strany tváří, že se nic neděje. Topolánek navíc na oplátku za kritiku svého sobotního projevu označil ministra obrany Alexandra Vondru za "tlustého klauna", který by měl okamžitě rezignovat. Naději vidí v prvním místopředsedovi ODS Martinu Kubovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Expředseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Pane bývalý předsedo, jak se vám zamlouvá výsledek kongresu ODS?

Pokusil jsem se v sobotním rozhovoru v Právu i ve svém projevu na kongresu popsat příčiny stavu ODS, načrtnout scénáře, případně chování, které povede k záchraně značky ODS. Snad jenom Jaroslav Kubera ve svém projevu nabízel podobné myšlenky.

V mnoha projevech zaznívaly spíše posměšné komentáře nebo karikatury mého analytického projevu. Chtěl bych říct, že jsem nad analýzou stavu ODS opravdu velmi dlouho přemýšlel. To, že to ODS na tomto kongresu nepochopila, není chyba moje, ale právě reprezentantů této strany.

Kterou z vašich čtyř variant, o kterých jste hovořil, si tedy ODS vybrala?

Jinými slovy, vybrali si variantu transsibiřská magistrála, a tak úplně nepochopili, že ta jejich kupé jsou jenom ve vedlejším vagónu. Očekával jsem podstatně větší míru sebereflexe. Nedošlo k identifikaci problémů, ale k identifikaci viníků. Nechci mít patent na rozum, ale kongres v tomto smyslu nenaplnil očekávání ani řadových členů ODS ani veřejnosti.

Ještě k tomu, že v mnoha projevech zazněly posměšné poznámky k mému projevu. Alexandr Vondra neměl nejen kandidovat na místopředsedu, ale měl okamžitě oznámit složení funkce ministra v nejbližší pracovní den. Právě on je symbolem negativního obrazu této vlády. Jako klaun, a to ještě tlustý klaun, vypadá daleko více on.

Považujete za správný kritický postup kongresu vůči rebelům?

Myslím si, že ostrakizací tzv. rebelů došlo k situaci, kterou si nikdo nepřál. Kam podle Petra Nečase mohou tito lidé ustoupit? Jakým způsobem a jakými metodami je chce přesvědčit? Spoléhám snad jedině na prvního místopředsedu Kubu, který si případným vyjednáním dohody může získat autoritu ve straně a nastartovat aspoň funkci nazývanou výkonný místopředseda.

Doufejme, že Petr Nečas bude lepším předsedou ODS jako opoziční strany, než jako strany vládní. Nikdo z nás si to nepřeje. Ani já jsem si to nepřál, ale jsem natolik zkušený, že dokážu odhadovat další kroky jednotlivých aktérů. Pokud by šel Petr Nečas cestou tzv. přeběhlíků, ať už z VV nebo odjinud, nastoupí cestu, ze které není návratu.

Reklama

Výběr článků

Načítám